5 redenen waarom stress je (sport-) prestaties saboteert | Your Plant-Based Coach

5 redenen waarom stress je (sport-) prestaties saboteert

Een gezonde dosis stress is nodig om goed te presteren. Het maakt ons alerter en geeft ons meer kracht en energie om te kunnen trainen.

Dit zorgt ervoor dat je lichaam zich aanpast na een intensieve training en zo bouw je aan meer spiermassa en kun je zorgen dat je conditie verbetert.

Ben je echter voortdurend gestrest, dan gaat dit je herstel en je progressie in de sportschool behoorlijk in de weg zitten.

Hieronder geven we 5 redenen waarom te veel stress jouw sportprestaties saboteert.

1. Vertraagt je herstel

Wanneer je stress hebt maakt je lichaam stresshormonen aan en één van de belangrijkste hormonen in dit proces is cortisol.

Cortisol is een nuttig stresshormoon (het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je ’s ochtends je bed uit kunt komen), maar wanneer je te veel -negatieve- stress hebt, dan kan je lichaam hier minder goed mee omgaan.

Dit zet je immuunsysteem onder druk waardoor je veel langzamer herstelt en daarbij je risico op spierafbraak vergroot.

2. Geen gewichtsverlies

Meer cortisol in je lichaam zorgt voor meer vetopslag en kan leiden tot gewichtstoename.

Te veel (dieet-) stress is ook één van de redenen dat mensen moeite hebben met afslanken en zelfs kunnen aankomen.

Daarbij heeft chronische stress een ongunstig effect op de vetverdeling in je lichaam en de opslag van meer buikvet, wat je risico op hart- en vaatziekten en diabetes typ II verhoogt.

3. Het verstoort je focus en concentratie

Een gezonde dosis stress zorgt ervoor dat je alert bent en je goed kunt concentreren.

Heb je echter te veel stress en te veel prikkels, dan raken je hersenen overbelast. Dit heeft een negatieve invloed op je geheugen en zelfs op het het uitvoeren van hele eenvoudige taken.

Wanneer je hersenen moeite hebben met concentreren en het verwerken van informatie, dan zal je sneller mentaal én fysiek vermoeid raken en dit gaat je workouts niet ten goede komen.

4. Het vergroot je kans op blessures

Stress gaat ook vaak gepaard met meer spierspanningen en een verminderde mobiliteit. Ook kun je problemen krijgen met je balans en je coördinatie.

Dit zijn gevolgen die niet echt gaan helpen in de sportschool en maken de kans op een blessures zelfs vele malen groter.

5. Gebrek aan motivatie

Bewegen is een van de beste dingen die je kunt doen om je stress de baas te blijven. Te veel (negatieve) stress kan echter een aanslag zijn op je motivatie om in beweging te komen.

De zin om regelmatig te gaan trainen in tijden van stress is vaak laag. Zeker als je (nog) niet de gewoonten hebt om regelmatig de sportschool in te duiken.

Hoe zorg je voor minder stress?

Loop jij vast tijdens je trainingen? Heb je last van allerlei onverklaarbare pijntjes en klachten?

Zorg dan voor meer ontspanning en probeer je stress te verminderen en je stressbronnen aan te pakken.

Hieronder zetten we 5 goede anti-stress tips voor je op een rij:

1. Verbeter je slaap

Een slaapschuld is per definitie al een grote stressbron. Veel mensen slapen niet genoeg en besteden te weinig aandacht aan de kwaliteit van hun slaap.

Creëer een vaste slaaproutine en zorg ervoor dat je minimaal 7,5 tot 9 uur slaapt.

2. Beter eten

De juiste voeding zorgt ervoor dat je lichaam veel minder behoefte heeft aan verkeerde dingen.

Eet meer groente en fruit, complexe koolhydraten (uit havermout en andere volle granen) na het sporten, voldoende eiwitten en meer gezonde onverzadigde vetten uit lijnzaad, avocado en noten.

3. Ga meer naar buiten

Daglicht heeft een gunstige invloed op je biologische klok en het verlagen van je stresslevels. Zoek daarom vaker de natuur op en je zal merken dat je stresslevels omlaag gaan.

4. Pak je rust

Plan dagelijks een break en neem de tijd voor ontspanning.

Dit kan met ademhalingsoefeningen, wandelen, meditatie, muziek luisteren of wat dan ook, maar het gaat erom dat je leert om elke dag meer te ontspannen.

5. Ga minder (zwaar) trainen

Veel mensen realiseren niet dat het belangrijk is om voldoende periodes van rust in te plannen.

Groeien en herstellen doe je buiten de sportschool. Het is daarom goed om af en toe minder zwaar te trainen en wat lichte lichaamsbeweging doen.

Als je telkens gas blijft geven in de gym, dan zal je uiteindelijk opbranden en ga je je lichaam alleen maar tegenwerken.

Moet je stress vermijden?

Nee, zeker niet. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken is stress niet per definitie slecht. Ons lichaam heeft namelijk gewoon stress nodig.

Het maakt ons juist alerter en geeft ons de nodige focus, kracht en energie om een optimale prestatie te kunnen leveren.

Blijven we echter te lang onder druk of ervaren we onze stress als negatief, dan kan het wel nadelig zijn voor ons lichaam en een risico zijn voor onze gezondheid.

Er zijn meerdere vormen van stress die allemaal een invloed hebben op je stresslevels en een belasting zijn voor je lichaam zoals: fysieke stress, emotionele stress, relatiestress, maatschappelijke stress, dieetstress en andere persoonlijke omstandigheden.

Het is daarom belangrijk om te kijken naar wat bij jou de belangrijkste stressoorzaken zijn, en deze vervolgens aan te pakken.

Hulp nodig?