• Call: +31 6 30 88 24 23

5 tips om beter te slapen tijdens de feestdagen

De ‘feestdagen’ staan weer voor deur en voor de meeste mensen betekent dit heerlijk genieten van gezellige dagen.

Maar er is ook een grote groep mensen die hierdoor ‘geleefd’ wordt en slecht slapen van alle verplichtingen en voorbereidingen.

Om te voorkomen dat deze stress je wakker houdt, geef ik daarom 5 tips om beter te slapen tijdens de feestdagen en ook in het nieuwe jaar fris op te staan.

1. Plan samen met je omgeving

De feestdagen staan in het teken van gezelligheid en samen zijn. Plan daarom de feestdagen samen met je omgeving.

Veel van mijn cliënten hebben moeite om controle uit handen te geven en deze drang om alles zelf te willen doen en bezorgt ze veel stress (-gedachten) en houdt ze wakker.

“Wat moet ik in huis halen?”

“Hoeveel moet ik maken?”

“Wie lust wat?”

“Ik hoop dat ik niets ben vergeten!”

“Aahhh…”

Eén van de veel voorkomende slaapproblemen is dat mensen hun piekergedachten meenemen de nacht in, waardoor ze slechter slapen.

Maak een planning en laat iedereen iets maken. Dit geeft je minder taken en zorgt voor minder piekeren en nadenken gedurende de nacht.

Dus nodig je familie en vrienden uit om samen het (kerst-) diner te maken, in plaats van alleen maar te komen eten, om te voorkomen dat je alles zelf moet doen.

2. Eet niet te veel, eet niet te laat, en beperk alcohol

Gedurende de feestdagen lijkt het bijna een ‘verplichting ’om uitgebreid te tafelen en veel te eten.

Met een volle maag naar bed is echter niet zo best voor je nachtrust en al helemaal niet als je je avond eindigt met allerlei ‘ongezonde voeding’ vol met vet, suikers en snelle koolhydraten.

In plaats van dat je lichaam kan richten op een goede nachtrust om te herstellen gaat nu alle energie naar je spijsvertering en je verbranding.

Eet daarom niet te laat en probeer ook tijdens deze feestdagen zo veel mogelijk de focus te leggen op het eten van groenten, fruit en minder bewerkte producten, in plaats van die enorme vette en ongezonde maaltijden.

Het drinken van alcohol is altijd welkom bij feestjes en feestdagen, maar heeft een negatieve invloed op je slaap.

Wanneer je al last hebt van een slaapprobleem, dan raad ik alcohol daarom af.

Je kunt er wel prima mee in slaap vallen, maar als je alcohol hebt gedronken, dan komt je lichaam niet in een diepe herstelslaap en zal je niet uitgerust wakker worden.

Wil je toch alcohol drinken?

Reken dan voor elk drankje 1 uur voordat je gaat slapen. Dus na het drinken van 3 drankjes, kost het je lichaam 3 uur om te herstellen en heeft het geen invloed meer op je slaap.

Ook het kopje koffie na het eten is niet bevorderlijk voor je nachtrust vanwege de cafeïne. Dit stimuleert je lichaam juist om alert te worden en in actie te komen.

Wist je dat chocolade cafeïne bevat? Dit kun je dus ook beter vermijden later op de avond.

3. Beweeg voldoende en ga zoveel mogelijk naar buiten

Gedurende de feestdagen zitten we veelal binnen en bewegen we vaak minder dan we normaal doen.

Deze lange avonden en het binnen zitten verstoort echter je dag- en nacht ritme.

Door naar buiten te gaan zorg je ervoor dat je lichaam (ogen) meer daglicht ziet en zo in de avond meer melatonine aan kan maken.

Dit hormoon is belangrijk om je tot rust te laten komen en zorgt ervoor dat je lichaam zich kan voorbereiden op de nacht.

Ook dagelijks voldoende bewegen bevordert je nachtrust en de kwaliteit van slaap. Probeer daarom overdag voldoende te bewegen en blijf actief.

Doe een rustige work-out en/of maak een flinke wandeling om in beweging te blijven, het liefst in de natuur.

Dit geeft je voldoende daglicht en het geeft je rust en ontdoet je van stress.

4. Beperk de hoeveelheid kerstverlichting

Een huis vol knipperende kerstverlichting geeft enorm veel gezelligheid, maar het is helaas niet optimaal als je goed wilt blijven slapen.

Dit komt omdat je lichaam reageert op al dit kunstlicht door minder melatonine aan te maken en zich daardoor niet goed kan voorbereiden op een goede nachtrust.

Doe de kerstverlichting op tijd uit (ca. 2 uur) voordat je gaat slapen. Je kunt dan beter kaarsjes aansteken om het romantisch en gezellig te maken.

5. Blijf op tijd opstaan

Het is verleidelijk om tijdens je vakantie of feestdagen lekker uit te slapen.

Maar ook dit verstoort dit je dag- en nachtritme en heeft een negatieve invloed op je biologische klok.

Wanneer je op dezelfde tijden blijft opstaan, dan zal je merken dat je na de feestdagen weer sneller in je normale ritme en routine zit.

Ben je toch (te) laat naar bed gegaan?

Sta dan evengoed op tijd op en doe ‘s middags (voor 16:00 uur) een dutje of een powernap, om een deel van je gemiste slaap weer in te halen.

Als je kampt met slaapproblemen, dan is het beter om dit niet te doen en kun je er beter voor kiezen om de dagen erna wat eerder naar je bed te gaan.

Wat zijn jouw plannen voor de feestdagen? Laat een reactie achter in de comments! 

Hulp nodig?

 

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*