5 tips om de ‘corona crisis’ door te komen | Your Plant-Based Coach

5 tips om de ‘corona crisis’ door te komen

In deze gekke corona tijd is het over het algemeen verstandig om niet helemaal je dagelijkse routine los te laten en zoveel mogelijk structuur te behouden in je dag, door de kwaliteit van je slaap te bewaken, de natuur te blijven opzoeken en goed te blijven eten.

En ik weet niet hoe dat voor jou is, maar wij worden dagelijks overspoeld met tips en thuis-workouts van coaches en fitnesstrainers om in beweging te blijven en ook tijdens deze quarantaine te kunnen blijven sporten.

Dit is natuurlijk helemaal top, en wij zullen absoluut de laatste zijn die dit niet belangrijk vinden.

Maar voor veel mensen die wij coachen en die iets willen veranderen in hun leven, is het juist belangrijk om dingen anders te gaan doen.

Om juist niet meer vast te houden aan hun dagelijkse verplichtingen en wat ze allemaal ‘moeten’ en even na te denken over hoe het -mogelijk- anders kan. En daar kan deze quarantaine dus heel goed bij helpen!

Daarbij hebben we met z’n allen een beetje verleerd om vaker rust te nemen en hebben we de neiging om altijd maar door te blijven gaan…..

Veranderen of doorgaan?

We leven tegenwoordig in een wereld waarin elke minuut gevuld moet worden met een activiteit en waarin we vooral productief moeten zijn en hard moeten blijven werken aan onze (gezondheids-) doelen en ons ‘persoonlijke succes’.

Onze telefoon, TV en social media zorgen continue voor afleidingen en we weten haast niet meer hoe we stil moeten zitten of hoe het is om gewoon even helemaal niets te doen.

We nemen zelden de tijd om te reflecteren en om eindelijk ons hoofd en ons lijf de kans te geven om te herstellen.

In deze periode lijkt het ons een mooie uitdaging om dáár de komende aan te werken en niet jezelf continue maar bezig te blijven houden en je dagen ondanks deze ‘lock down’ evengoed weer helemaal vol te plannen en voortdurend ‘aan te staan’.

Dus even geen intensieve home-workouts, geen lange to-do-lijstjes, niet eindeloos scrollen door je Instagram feed, maar meer ruimte voor rust en reflectie, voordat straks het ‘gewone’ leven weer verder gaat.

1. Pak je rust

Het probleem van deze 21e eeuw is niet een gebrek aan keuzes of een tekort aan dingen om te doen. Die drukte die komt vanzelf wel weer.

Gebruik deze tijd om meer tot rust te komen. En ook voor degenen die thuis zijn komen te zitten met de kinderen, is het echt essentieel om die break te nemen en even op jezelf te zijn.

Neem regelmatig even een time-out om uit het raam te kijken of naar een plant te staren en verder niets te doen.

Slechts vijf minuten naar een plant staren zorgt al voor ontspanning en heeft een bloeddrukverlagend effect!

2. Creëer meer focus in je leven

Het creëren van focus betekent; aandacht geven aan de dingen die jij belangrijk vindt.

Bij veel mensen is hun focus en aandacht vandaag de dag echter ver te zoeken.

We zijn continue afgeleid door onze telefoons en andere zaken. Alles krijgt onze halve aandacht en we zijn zelden echt gefocust en bezig met één taak zonder dat we afgeleid raken.

Onze omgeving bepaalt voor een groot deel waar we onze tijd en energie aan uitgeven en waar we (ons brein) door laten afleiden.

Het is daarom belangrijk om te weten wat jouw persoonlijke waarden zijn en wie/wat belangrijk voor je is.

Vervolgens kun je een plan maken en afspraken maken met jezelf over hoe je dit wilt laten terugkomen in je leven en waar je aan wilt werken.

Ook kan een meditatie app, zoals bijv. Headspace, je helpen wanneer je moeite hebt met concentreren en snel afgeleid bent door je omgeving en/of je gedachten gedurende de dag.

3. Lees een boek

Je talenten ontwikkelen en meer leren en competenter worden in de dingen die je leuk en interessant vindt is een belangrijke basisbehoefte van de mens.

Pak daarom eens wat vaker een boek. Lezen kan ervoor zorgen dat je meer kennis opdoet en inzichten kan krijgen in jezelf en wat je doet. En niet alleen qua zelfontwikkeling, maar ook op het gebied van ontspanning, flow en creativiteit.

Vindt je het lastig om te lezen? In dat geval kan een app als ‘Storytel’ of ‘Audible’ deze drempel voor je verlagen en ervoor zorgen dat je kunt blijven doorleren en af en toe toch kan relaxen met een goed boek.

4. Zoek (meer / weer) verbinding

Misschien is dit een moment om even stil te staan bij je relatie(s) en af te vragen wie nu eigenlijk de belangrijkste mensen in je leven zijn?

Wie laat er van zich horen en bij welke mensen blijft het angstvallig stil in deze periode?

Welke mensen heb je het liefste in je omgeving en welke mensen vreten energie en kun je voortaan beter vermijden? Goed om daar nu (en straks na deze ‘crisis’!) meer tijd aan te besteden.

5. Stel jezelf een aantal belangrijke vragen

Hoe vaak neem jij nou echt de tijd om even stil te zitten en te reflecteren? Over wat je doelen en wat je mogelijk nog meer uit je leven zou willen halen?

De meeste van ons zullen dit niet dagelijks doen, maar zo nu en dan is het niet verkeerd om bij jezelf in te checken of je nog wel ‘happy’ bent met de dingen die doet en hoe het gaat.

En wat je gaat doen om deze huidige crisis door te komen.

Dit doe je door jezelf een aantal ‘rake vragen’ te stellen:

  • Doe ik nog de juiste dingen?
  • Zit ik nog op de juiste plek? Met de juiste mensen om me heen?
  • Wat heb ik van deze situatie te leren?
  • Wat gaat deze situatie mij opbrengen?
  • Wat zou ik doen als deze situatie zo zou blijven?
  • Wat ga ik na deze situatie het liefste anders doen?

Bonus tip

Schrijf deze antwoorden ook daadwerkelijk op! Het is sowieso goed om regelmatig het één en ander (voor het slapen) van je af te schrijven en niet alles in je hoofd te houden.

Dit geeft je de mogelijkheid om ergens wat dieper over na te kunnen denken en voorkomt dat je drukke hoofd je s’nachts wakker houdt.

Heel veel succes met onze tips en laat ons vooral ook weten welke nieuwe veranderingen en inzichten er bij je zijn ontstaan!

Stay home. Stay safe. Stay fit!

Hulp nodig?