8 tips om gemotiveerd te blijven | Your Plant-Based Coach

Wat zou het toch mooi zijn als we elke dag vol energie aan onze (droom)doelen konden werken met hetzelfde enthousiasme als toen we begonnen.

Maar de realiteit is dat we ons vaak overweldigd en onzeker voelen en ons af vragen waarom (en voor wie) we het eigenlijk doen.

Dit zien we ook terug in onze coaching.

In het begin is het allemaal nog nieuw en leuk, maar naar mate we verder in een programma of een coaching traject komen, merken we dat bij veel mensen de motivatie afneemt.

Het “normale leven” begint het weer over te nemen en ze raken vermoeid door alle weerstand uit hun omgeving en de mensen die hun saboteren. #daggoedevoornemens

In deze blog bespreken we daarom een aantal valkuilen die je wilt vermijden en geven we tips om te voorkomen dat je vastloopt en weer terug valt in je oude gedrag.

Wat is jouw motivatie?

Het veranderen van je leefstijl of het nastreven van andere doelen is geen  onmogelijke opgave, maar wordt wel vaak onderschat. En helemaal als mensen het niet goed aanpakken.

Laten we als voorbeeld nemen dat je graag wilt afvallen…

Je hebt de beslissing genomen om wat kilo’s kwijt te raken en een aantal  strenge regels voor jezelf opgesteld om dit te realiseren.

Vol goede moed begin je aan je afvaltraject en de eerste weken verlopen moeiteloos.

Je raakt al snel wat gewicht kwijt en de gedachte aan je nieuwe lijf geeft je een behoorlijke dosis energie en de wilskracht om door te gaan.

Maar naar mate je langer bezig bent gaat het steeds trager. De weegschaal gaat niet meer omlaag en je “verliest je motivatie”.

Je beseft je dat je in de weekenden niet zo streng meer voor jezelf bent en je hebt ook de sportschool al een paar keer gemist en langzaam verdwijnen je goede voornemens.

Dit is vaak het punt waarop de meeste mensen afhaken en tot de conclusie komen dat ze het blijkbaar “niet graag genoeg willen”.

Of ze maken zichzelf wijs dat ze gewoon niet over de “juiste mentaliteit” of “voldoende motivatie” beschikken waardoor ze opgeven.

Om dit te voorkomen geven we 8 tips die ervoor zorgen dat je stappen kunt blijven zetten en de juiste dingen blijft doen.

1. Vind de juiste motivatie

Het is meestal niet een gebrek aan motivatie, maar de verkeerde reden waar mensen op vastlopen.

Vraag jezelf altijd af waar jouw persoonlijke motivatie vandaan komt.

Wat is de belangrijkste reden?

Veel mensen willen namelijk iets veranderen vanuit schuld of angst of schaamte. Dit is een extrinsieke vorm van motivatie die buiten jezelf ligt en zelden lang stand houdt.

Heb je doelen gesteld die uit jezelf komen of komen deze van buitenaf?

Haal je er voldoening uit of voelt het meer als een straf en ben je eigenlijk op zoek naar de goedkeuring van anderen?

Als je graag wilt afvallen,  komt dit dan vanuit jezelf of wil je dit omdat je je schaamt over hoe je er uitziet en continue bezig bent met wat anderen van je vinden?

Dit zijn belangrijke vragen om aan jezelf te stellen, omdat de beste motivatie altijd van binnenuit komt en niet van buitenaf.

Intrinsiek gemotiveerd zijn betekent dat je zelf de verantwoordelijkheid hebt over je eigen leven en je niet laat leiden door je omgeving en allerlei externe factoren.

Je doet dan iets wat je ZELF GRAAG WILT en aansluit bij jouw eigen normen en waarden.

Je doet het omdat JIJ HET BELANGRIJK VINDT en niet omdat anderen dit vinden of omdat “het van jezelf moet” en je het jezelf oplegt, omdat je anders “niet goed genoeg bent”.

2. Stel concrete doelen

Als je niet goed weet wat je wilt en waarom je iets doet, dan zal je snel vastlopen.

Stel daarom concrete doelen en schrijf deze ook op. Groot of klein, maakt niet uit.

Mensen die doelen stellen (en deze ook opschrijven) hebben aanzienlijk meer kans dat ze hun doelen ook daadwerkelijk behalen.

Wees helder in wat je wilt en waarom dit doel zo belangrijk voor je.

Schrijf op wat de voordelen en nadelen zijn en ook wat je bereid bent om op te geven.

Maak vervolgens een concreet (stappen-) plan om aan te houden en wat je er precies voor moet doen (wat/waar/wanneer).

Schakel ook de hulp in van je omgeving en/of een coach om je hierbij te helpen en verantwoording aan af te leggen.

Dit vergroot echt je kans op succes.

Het heeft geen zin om je hele leven vol te plannen, maar het gaat erom dat je een richting hebt en actie neemt.

Wees consistent, maar wel altijd flexibel in je aanpak en houd er rekening mee dat dingen nooit verlopen volgens jouw plan.

Je zal toch altijd iets moeten aanpassen of anders moeten doen.

3. Verander niet te veel

Ons gedrag bestaat uit allerlei gewoonten en routines die we hebben aangeleerd en iedere dag herhalen zonder dat we er echt bewust bij stil staan.

Dagelijkse activiteiten als: douchen, tanden poetsen, koffie zetten, etc. en zelfs autorijden hebben je hersenen zo vaak gedaan dat je er niet meer bij hoeft na te denken.

Dit geldt ook voor wat we eten, wanneer je gaat slapen, hoeveel je dagelijks beweegt en andere keuzes die we elke dag maken.

Dit komt omdat ons brein alles zo efficiënt mogelijk wil doen en alles wil automatiseren om energie te besparen.

Het grootste gedeelte van ons gedrag is geautomatiseerd en het kost daarom altijd meer energie en wilskracht om dingen anders te doen dan je altijd al deed.

Verander daarom nooit teveel tegelijk en leer om prioriteiten te stellen.

Dit is een fout die heel veel mensen maken. Ze gaan te veel dingen tegelijk aanpassen in hun leven en dit zorgt juist voor meer weerstand en stress.

Je kunt niet met al je doelen tegelijk aan de slag en je hele leven in één keer omgooien

Begin altijd met hele kleine stapjes en aanpassingen in je leven en bouw dit langzaam op.

Op deze manier blijf je gemotiveerd en zal je merken dat het steeds gemakkelijker gaat, omdat het deel uitmaakt van je (nieuwe) dagelijkse routine.

4. Gun jezelf (meer) tijd

Ineens moet je dingen anders gaan doen. Meer bewegen, beter slapen, meer plannen, betere keuzes maken, leren omgaan met stress, etc.

Hier heb je wilskracht voor nodig en je zult bewust bezig moeten zijn om oude gewoonten te vervangen en je gedrag aan te passen.

Gun jezelf tijd om dit leren.

Het is niet iets wat je “even in een paar weken doet”, maar een doorlopend leerproces waar je langzaam beter in wordt.

Wees geduldig en geef jezelf ook de ruimte om fouten te maken.

Als het een dag niet is gelukt, pak het dan gewoon de dag erna weer op. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om het weer op te pakken.

5. Stop met het maken van excuses

Veranderen is lastig en er kunnen tal van problemen en situaties ontstaan die het je moeilijk maken.

Je kunt dan allerlei redenen bedenken waarom het niet gaat lukken en externe factoren de schuld te geven.

Dit gaat je alleen niet verder helpen.

Het is begrijpelijk dat je ontmoedigd raakt en het is verleidelijk om op te geven omdat je “hebt gefaald”. Maar gebruik dit niet als een excuus voor zelfmedelijden.

Wees niet onnodig streng voor jezelf, maar neem wel verantwoordelijkheid voor je eigen keuzes en leg het nooit buiten jezelf.

Tegenslagen horen er nu eenmaal bij.

Gebruik dit niet als excuus om te stoppen en denk in oplossingen. Je kunt altijd wel iets doen en weer een stapje zetten in de goede richting.

6. Niet denken, maar doen

Als je in een goede flow zit, dan is er weinig aan de hand en gaat alles bijna vanzelf. Er komt echter altijd een punt waarop dit niet het geval is en je motivatie afneemt.

De stress op je werk neemt toe, je relatie loopt niet lekker, je hebt het te druk met je studie of er gebeuren andere dingen die ervoor zorgen dat je enthousiasme wegzakt.

Ga dan niet zitten wachten tot “alles weer rustiger wordt” of “je weer even de motivatie moet vinden”.

Je wordt dan slachtoffer van je eigen uitstelgedrag en dit maakt het vaak nog lastiger om dingen weer op te pakken of om überhaupt nog iets te doen.

Denk er niet te lang over na.

Blijf ermee bezig en pak het zo snel mogelijk weer op. Wat je doet brengt je  uiteindelijk dichter bij je doel, niet wat je denkt.

7. Actie komt vóór motivatie

Als je iets wilt veranderen dan zal je echt actie moeten ondernemen en daadwerkelijk iets moeten gaan doen. Wat je doel ook is.

De meeste mensen wachten echter op “het juiste moment” of “het perfecte plan” om iets in hun leven te veranderen. En dit eindigt meestal in teleurstelling, omdat ze dan uiteindelijk nergens aan beginnen.

Stel het niet langer uit en doe iets!

Actie is de brandstof voor motivatie en de kleinste stap die je kunt zetten is vaak al genoeg om jezelf inspireren én te motiveren om door te gaan.

Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet, als je maar begint.

Het is beter om ergens aan te beginnen, dan voortdurend na te blijven denken over hoe je het aan moet pakken of wat er allemaal kan gebeuren.

“The key to success is to start before you are ready.”

8. Het doen is het doel

Als je echt vooruit wilt komen, dan moet je het doel loslaten.

Het is namelijk het proces en de stappen die je zet wat zorgt voor resultaat.

Daarbij zijn mensen vaak niet bezig met zichzelf, maar kijken ze te veel naar (het succes van) anderen.

En dit zorgt altijd voor verkeerde motivatie.

Voor het tijdperk van het internet waren er slechts een aantal mensen in onze directe omgeving slanker, sportiever of succesvoller dan wij.

Maar tegenwoordig worden we dagelijks geconfronteerd met het leven van anderen en komen we in contact met duizenden mensen die uitzonderlijk zijn in wat ze doen.

Dit geeft ons het idee dat we falen of niet goed genoeg zijn en wanhopig gaan proberen om doelen na te streven die voor ons niet haalbaar zijn.

Doe jij het voor jezelf of omdat je zo graag die ene uitzondering wilt zijn of streeft naar het succes of de erkenning van anderen?

Er kan er maar één die gouden medaille winnen en écht de top bereiken en het is onrealistisch om te denken dat dit voor iedereen is weggelegd.

Niet dat er iets mis is met het hebben van ambitie of het nastreven van (grote) doelen, maar het is belangrijk dat je weet waarom je het doet en focust op jouw eigen proces.

Gebruik het als inspiratie, maar vergelijk jezelf nooit met anderen.

Doe iets wat JOU voldoening geeft en waar JIJ plezier aan beleeft, ongeacht het doel of resultaat.

Because the struggle is guaranteed, but success is not!

Hulp nodig?