8 tips om je motivatie vast te houden | Your Plant-Based Coach
  • Call: +31 6 30 88 24 23

8 tips om je motivatie vast te houden

Wat zou het toch mooi zijn als we elke dag vol energie aan onze doelen konden werken met hetzelfde enthousiasme als toen we begonnen.

Maar de realiteit is dat we ons vaak overweldigd en onzeker voelen en ons af vragen waarom (en voor wie) we het eigenlijk allemaal doen.

En dit zien we ook regelmatig terug in onze coaching.

In het begin is het allemaal nog nieuw en leuk, maar naar mate ze verder in een programma of een coachingstraject komen, merken we dat bij veel mensen de motivatie afneemt.

Het ‘normale leven’ begint het weer over te nemen en ze raken vermoeid door alle weerstand uit hun omgeving en de mensen die hun saboteren. #daggoedevoornemens

Meer dan 90% van de Nederlanders die zichzelf voorneemt om iets te veranderen in hun leven valt terug in zijn oude gedrag en slaagt er niet in om het daadwerkelijk vol te houden.

Verandering is namelijk lastig en de meeste mensen zijn veel te vaag in het stellen van hun doelen of ze hebben de verkeerde motivatie waardoor ze uiteindelijk alsnog vastlopen.

In dit artikel geven we daarom 8 belangrijke tips om je motivatie vast te houden en je te helpen bij het behalen van jouw doelen in het komende jaar.

1. Stel concrete doelen

Als je niet goed weet wat je wilt en waarom je iets doet, dan zal je snel vastlopen. Stel daarom concrete doelen en schrijf deze ook op. Groot of klein, maakt niet uit.

Mensen die doelen stellen (en deze ook opschrijven) hebben aanzienlijk meer kans dat ze hun doelen ook daadwerkelijk behalen.

Wees helder in wat je wilt en waarom dit doel zo belangrijk voor je is.

Schrijf op wat de voordelen zijn, maar ook met name wat de nadelen ervan zijn en of je bereid bent om dat op te geven.

Maak vervolgens een concreet (stappen-) plan om aan te houden en wat je er precies voor moet doen.

Schakel ook de hulp in van je omgeving en/of een coach om je hierbij te helpen en verantwoording aan af te leggen. Dit vergroot echt je kans op succes!

Het heeft echt geen zin om je hele leven vol te plannen, maar het gaat erom dat je een richting hebt en actie neemt.

Wees consistent, maar wel altijd flexibel in je aanpak en houd er rekening mee dat dingen nooit verlopen volgens jouw plan.

Accepteer dit en onthoudt dat je altijd wel iets zal moeten aanpassen of anders moet gaan doen.

Just hold your vision, enjoy your journey and trust the process.

2. Vind de juiste motivatie

Het is meestal niet een gebrek aan motivatie, maar de verkeerde motivatie waar mensen op vastlopen.

Vraag jezelf daarom altijd af waar jouw motivatie vandaan komt. Heb je doelen gesteld die uit jezelf komen of komen ze van buitenaf?

Iets willen veranderen vanuit schuld of angst of schaamte is een vorm van motivatie die je weliswaar van de bank af trekt, maar die buiten jezelf ligt en zelden lang stand houdt.

Deze extrinsieke vorm van motivatie kan uiteindelijk leiden tot meer negatieve stress en ten koste gaan van je vitaliteit.

Als je graag wilt afvallen, komt dit dan vanuit jezelf of wil je dit omdat je je schaamt over hoe je er uitziet?

Haal je ergens voldoening uit of voelt het meer als een straf?

Doe jij het voor jezelf of omdat je zo graag die ene uitzondering wilt zijn of streeft naar het succes en de erkenning van anderen?

Dit zijn belangrijke vragen om aan jezelf te stellen, omdat de beste motivatie altijd van binnenuit komt en niet van buitenaf.

Intrinsiek gemotiveerd zijn betekent dat je zelf de controle hebt over je eigen leven en je niet laat leiden door je omgeving.

Je doet dan iets wat je ZELF graag wilt en aansluit bij jouw eigen waarden en omdat JIJ het belangrijk vindt.

Niet omdat anderen dit vinden of omdat het van jezelf ‘moet’ en je het jezelf oplegt.

It’s not hard to make decisions when you know what your true values are.

3. Stop met het maken van excuses

Er zullen altijd problemen op je pad komen die het je lastig maken en ervoor zorgen dat je ontmoedigd raakt.

Het is dan verleidelijk om op te geven en allerlei externe factoren de schuld te geven waarom het niet lukt en geen verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen keuzes.

Maar gebruik dit niet als een excuus om op te geven. Want je kunt altijd wel iets doen om weer een stapje te zetten in de goede richting.

Wees ook niet té streng voor jezelf en ga je nooit schuldig voelen omdat je vind dat je ‘hebt gefaald’. Want dat gaat je zeker niet verder helpen.

Tegenslagen horen er ook gewoon bij. Beschouw ze als leermomenten en blijf altijd nadenken in oplossingen.

You will either find a way or you will find an excuse.

4. Actie komt vóór motivatie

Als je iets wilt veranderen in je leven, dan zal je in actie moeten komen en daadwerkelijk iets moeten gaan doen.

De meeste mensen wachten echter op ‘het juiste moment’ of ‘het perfecte plan’ om iets in hun leven te veranderen.

En dit eindigt altijd in een teleurstelling, omdat ze uiteindelijk nergens aan beginnen.

Stel het niet langer uit en doe iets!

Actie is de brandstof voor motivatie en de kleinste stap die je kunt zetten is vaak al genoeg om jezelf inspireren én te motiveren om door te gaan.

Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet, als je maar begint.

Het is beter om ergens aan te beginnen, dan voortdurend na te blijven denken over hoe je het aan moet pakken of wat er allemaal kan gebeuren.

The key to success is to start before you are ready.

5. Focus op nieuwe gewoonten

We hebben allemaal een bepaald mate van routine in ons leven. Deze dagelijkse gewoonten kosten ons weinig energie en we herhalen ze iedere dag zonder dat we er bewust bij stil staan.

Dagelijkse dingen als douchen, tanden poetsen, koffie zetten, etc. en zelfs autorijden hebben je hersenen zo vaak gedaan dat je er niet meer over na hoeft te denken.

Het gaat eigenlijk min of meer vanzelf en we hebben er nauwelijks discipline of wilskracht voor nodig.

Wil jij je doel bereiken? Leg dan je focus op je gedrag en het aanleren van nieuwe gewoonten die bijdragen aan jouw persoonlijke doel.

Dit hoeven niet gelijk hele grote veranderingen te zijn. Integendeel. Begin juist zo klein mogelijk en bouw het langzaam op.

Probeer hierin zo consequent mogelijk te zijn. Dit is in het begin lastig, maar je zult merken dat het langzaam een vast onderdeel wordt van je dagelijkse ritueel.

Motivation is what gets you started. Habits keep you going.

6. Gun jezelf (meer) tijd

Ineens moet je dingen anders gaan doen. Meer bewegen, beter slapen, meer plannen, betere keuzes maken, leren omgaan met stress, etc.

Hier heb je wilskracht voor nodig en je zult bewust bezig moeten zijn om oude gewoonten te vervangen en je gedrag aan te passen.

Gun jezelf tijd om dit leren.

Het is niet iets wat je ‘even in een paar weken doet’, maar een doorlopend leerproces waarbij je langzaam beter wordt.

Wees geduldig en geef jezelf ook de ruimte om fouten te maken.

Als het een dag niet is gelukt, pak het dan gewoon de dag erna weer op. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om het weer op te pakken.

Be patient. Good things take time.

7. Minder denken, meer doen

Als je gemotiveerd bent dan is er uiteraard niet zo veel aan de hand: Je zit in een goeie flow en alles gaat bijna vanzelf.

Er komt echter altijd een punt waarop je motivatie afneemt.

De stress op je werk neemt toe, je relatie loopt niet lekker, je hebt het te druk met je studie of er gebeuren andere dingen die ervoor zorgen dat je enthousiasme wegzakt.

Hoe zorg je er dan voor dat je gemotiveerd blijft en de juiste dingen blijft doen, als je er -op dat moment- totaal geen zin in hebt?

Het antwoord is wederom vrij eenvoudig: stop met denken en ga iets doen.

Ga niet zitten wachten tot ‘alles weer rustiger wordt’ of totdat je ‘weer motivatie vindt’.

Want dan word je het slachtoffer van je eigen uitstelgedrag en dat maakt het steeds lastiger om überhaupt nog iets te doen.

Maak in plaats daarvan de afspraak met jezelf (en/of je coach of andere mensen uit je omgeving) om je aan je plan te houden.

Denk er niet te lang over na en pak het zo snel mogelijk weer op.

Want wat je doet brengt je namelijk uiteindelijk dichter bij je doel, niet wat je denkt.

8. Het doen is het doel

Als je écht vooruit wilt komen, dan moet je het doel loslaten.

Het is namelijk het proces en de -dagelijkse- stappen die je zet die voor resultaten zorgen.

Bovendien blijkt uit onderzoeken dat het behalen van onze doelen ons niet heel veel (of maar tijdelijk) gelukkiger maakt.

Dit betekent niet dat je geen doelen voor jezelf moet stellen, want doelen geven richting aan je leven en kunnen je leven meer zin geven en leuker maken.

Maar neem je doelen niet te serieus en hecht hier niet te veel waarde aan.

Onze doelen veranderen continue en je kunt wel trainen voor die ene race of wedstrijd, maar de kans dat je deze daadwerkelijk wint hangt af van allerlei externe factoren.

The struggle is guaranteed, but the success is not.

Focus je daarom altijd op het proces en je vooruitgang en doe iets wat je voldoening geeft en waar je plezier aan beleeft, ongeacht het doel of resultaat.

Dit is veel waardevoller dan continue te streven naar iets waar je uiteindelijk niet veel gelukkiger van wordt.

Hulp nodig?