• Call: +31 6 30 88 24 23

Ben je vitaal of ben je aan het overleven?

Een tijdje geleden stond ik tijdens een gezellige avond met een aantal vrienden te praten over wat ik doe en waar wij mensen zoal bij helpen.

De vriendin waar ik op dat moment mee in gesprek was dacht dat ze best wel door mij gecoacht wilde worden, maar kwam tot de conclusie dat ze eigenlijk geen idee had waar zij een coach voor nodig had.

Mijn antwoord daarop:

“Top. Dan heb jij geen coach nodig!”

Als je voor jezelf geen enkele reden kan bedenken en je leven gaat zoals jij dat graag zou willen, dan gaat het prima. Ga dan vooral zo door!

Er zijn echter genoeg mensen die deze ervaring niet delen.

Zij ervaren veel stress, hebben geen controle over hun leven en leven zoals we dat noemen “onder de streep”. Zij zijn helaas niet aan het leven, maar aan het “overleven”.

Ben jij aan het overleven?

Wanneer je graag iets wilt veranderen in je leven, dan heb je daar wel (lichamelijk en mentaal) ruimte voor nodig.

Het is namelijk heel lastig om je doelen na te streven als je daar geen energie voor hebt en geremd wordt door allerlei stressfactoren.

Vitaal (leven): gezondheid / werk /  vrije tijd / vrijheid / zekerheid

Overleven: uiterlijk / relatie problemen / respect / financiën / onzekerheid

Je relatie(s), sociaal leven, financiële situatie en je uiterlijk zijn bronnen van stress die je in eerste instantie niet eens als stress zal ervaren, maar veel meer invloed hebben dan je denkt.

Hoe meer je hiermee bezig bent, hoe meer je bezig bent met overleven en des te moeilijker het wordt om je leven meer richting te geven en vitaal te zijn.

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit is een term die niet heel bekend is bij mensen en vaak gelinkt wordt aan gezondheid. Vitaal leven gaat echter over meer dan alleen gezond zijn en kijkt veel verder dan dat.

“Vitaal zijn betekent voor ons dat je de fysieke, mentale en emotionele vrijheid hebt om doelen na te streven en meer uit het leven te halen.”

Of dit nu gaat om het verbeteren van je gezondheid, leren omgaan met ziekte, het vinden van een leuke baan, je angsten overwinnen of andere doelen die je leven een beetje beter te maken.

Dit is niet eenvoudig en wordt vaak onderschat.

Het kost tijd en energie en kan zelfs lichamelijk en emotioneel pijnlijk zijn. Dit komt omdat je lichaam, brein en geest moeite hebben met verandering en ook je omgeving voor (veel) weerstand zorgt.

Voor mijn vriendin is het blijkbaar geen probleem om haar leven in te richten zoals zij dat graag zou willen. Anderen hebben hier echter wat hulp bij nodig en kunnen daar best wel een coach bij gebruiken.

Hoe gaat het momenteel in jouw leven? Leef jij boven of onder de streep?

Heb jij hulp nodig? Laat het ons weten en klik hieronder voor meer informatie.

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*