De voordelen van een plantaardig(er) dieet - Your Plant-Based Coach

Een eetpatroon dat de nadruk legt op plantaardige voeding is ontzettend goed voor je.

Mensen die meer plant-based eten hebben over het algemeen een gezonder lichaamsgewicht, een lager cholesterol, en een lagere kans op diabetes, (verschillende vormen van) kanker en hart- en vaatziekten. Reden genoeg om meer plantaardig te gaan eten, toch?

In dit artikel leggen we uit wat een plantaardig dieet is en waar je op wilt letten wanneer je overstapt op een plantaardig dieet.

Wat is een plantaardig dieet?

De basis van een plantaardig “whole-food” dieet bestaat vooral uit groenten, fruit, knollen, bollen, granen, peulvruchten, noten en zaden en geen (of zo min mogelijk) vlees, vis, zuivel en eieren.

Uiteraard eet je zoveel mogelijk natuurlijke, pure producten en vermijd je zoveel mogelijk bewerkte producten gemaakt met bloem, geraffineerde suikers en oliën.

Hieronder een overzicht van de verschillende voedingsgroepen:

Groenten: spinazie, broccoli, bloemkool, boerenkool, andijvie, wortel, sla, etc.
Fruit: bananen, appels, bessen, kersen, bramen, mango’s, etc.
Peulvruchten: linzen, kikkererwten, bruine bonen, cannellini bonen, kidneybonen, sojabonen (tempé, tofu), zwarte bonen, etc.
Knollen en zetmeelrijke groenten: aardappel, bataat, pompoen, mais, groene erwten, etc.
Volle granen: havermout, quinoa, boekweit, gerst, bruine rijst, volkoren tarwe, etc.
Noten: amandelen, walnoten, cashewnoten, paranoten, pecannoten, etc.
Zaden: lijnzaad, hennepzaad, chiazaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, etc.

Door dagelijks uit al deze voedingsgroepen te eten krijgt het lichaam alles binnen (op vitamine B12 na, maar hier komen we zo op terug).

Waar moet je op letten bij een plantaardig dieet?

In het verleden is vaak geroepen dat een vegetarisch dieet lang niet alle voedingsstoffen bevat en er risico’s zijn op een tekorten.

Het is echter steeds eenvoudiger om plantaardig te eten en ook belangrijk om te onthouden dat tekorten voorkomen bij zowel vegetariërs als niet-vegetariërs en vaak het gevolg zijn van slecht eten en het maken van verkeerde keuzes.

Een gevarieerd plantaardig dieet kan bijdragen aan een betere gezondheid en het voorkomen van chronische ziekten.

Het bevat met name veel vezels, magnesium, foliumzuur, kalium en vitamine C en bevat doorgaans meer gezonde onverzadigde vetten, minder verzadigd vet en geen cholesterol.

Ga je uiteindelijk helemaal plantaardig eten, dan zijn er wel aantal belangrijke punten waar je op wilt letten:

Vitamine B12

B12 is een hele belangrijke vitamine die je lichaam nodig heeft voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Vitamine B12 zit hoofdzakelijk in dierlijke producten, maar wordt uitsluitend gemaakt door bacteriën.

Hoewel het menselijk lichaam B12 wel zelf aan kan maken, kunnen wij het (in tegenstelling tot andere dieren) niet opnemen.

In het verleden kregen mensen waarschijnlijk ook voldoende B12 binnen via plantaardige voeding.

Maar omdat we tegenwoordig allemaal een stuk hygiënischer zijn, niet meer uit rivieren drinken en onze groenten keurig drie keer gewassen wordt in ijswater, zitten er niet veel B12 meer in ons eten en drinken.

Een langdurig B12-tekort kan uiteindelijk leiden tot ernstige klachten, dus het is zeker belangrijk om dit binnen te krijgen door middel van verrijkte voeding en/of een B12-supplement. 

Dit geldt overigens niet alleen voor veganisten, want een B12-tekort is ook een opnameprobleem en komt ook voor bij niet-vegetariërs

Eiwitten

Eiwitten bestaan uit aminozuren en zijn essentiële bouwstoffen voor ons lichaam. Veel van deze aminozuren kan het lichaam zelf aanmaken, anderen moeten we halen uit onze voeding.

Jaren van marketing en voedingsrichtlijnen hebben ervoor gezorgd dat veel mensen denken dat eiwitten alleen voorkomen in zuivelproducten, eieren en vlees en vis. Wat veel mensen (helaas) niet weten, is dat je eiwitten ook prima uit plantaardige voeding kunt halen.

Plantaardige eiwitten zitten vaak ook beter “verpakt” dan hun dierlijke tegenhangers en zijn in de meeste gevallen beter zijn voor je gezondheid.

De beste plantaardige eiwitbronnen zijn onder andere; tofu, tempé, (soja-)bonen, linzen, kikkererwten, quinoa, boekweit, volle granen, hennepzaad, (pompoen-)pitten en noten.

En zelfs groene groenten (erwten, spinazie, spruiten, broccoli, boerenkool, spirulina) en paddenstoelen bevatten relatief veel eiwitten.

Overige aandachtspunten

Vaak wordt er aangegeven dat er bij een plantaardig eetpatroon allerlei tekorten kunnen ontstaan aan allerlei voedingsstoffen.

Zo is vitamine D een belangrijk aandachtspunt (ook voor niet-vegetariërs) en kunnen ijzerwaardes in het lichaam bij vegetariërs een stuk lager zijn.

Dit is overigens niet altijd een probleem en kan zelfs beter zijn voor je gezondheid, want een te hoge inname van heemijzer uit dierlijke producten is gelinkt aan kanker en hart- en vaatziekten, wat bij non-heemijzer uit planten niet het geval is.

Uiteraard is het belangrijk om dit te weten en in de gaten te houden.

Onthoud vooral dat gevarieerde plantaardige voeding alle voedingsstoffen kan leveren die het lichaam nodig heeft en dat totaal niet letten op je voeding en veel bewerkt eten altijd voor problemen gaat zorgen, ongeacht je dieet.

Conclusie

De basis voor een gezond voedingspatroon is in onze ogen een (grotendeels) plantaardig dieet.

Eet dagelijks een ruime hoeveelheid aan groenten en fruit en vul dit aan met peulvruchten, aardappelen, volle granen, noten en zaden.

Dit is de basis van gezonde voeding.

Overmatig gebruik van geraffineerde suikers, oliën en bewerkte (dierlijke) producten kunnen leiden tot overgewicht en allerlei ernstige gezondheidsklachten.

Geen enkele voeding bevat slechts een enkele voedingsstof en bang zijn dat je te weinig eiwitten of calcium binnenkrijgt omdat je geen melk drinkt of te kort ijzer omdat je geen vlees meer eet is eigenlijk niet meer van deze tijd.

Deze voedingsstoffen kun je namelijk gemakkelijk of vaak nog beter uit gevarieerde plantaardige voeding halen.

Je hoeft niet gelijk alle dierlijke producten uit je dieet te schrappen, maar minder van het één en meer van het ander is al een goed begin.

Als je voldoende eet en je focus legt op zoveel mogelijk plantaardige en natuurlijke voeding, dan krijg je alles binnen voor een optimale gezondheid!

Kijk ook eens de indrukwekkende documentaire “Forks Over Knives” over de voordelen van een “whole-food plant-based diet”: 

* DISCLAIMER: Deze documentaire is niet geheel objectief met betrekking tot de schadelijke gezondheidsaspecten van dierlijke producten, maar laat wel zien welke voordelen je kunt ervaren bij het overstappen naar een plantaardig(er) dieet!

Wil jij meer plantaardig eten of heb je hulp nodig bij het veranderen van jouw voeding of leefstijl?