• Call: +31 6 30 88 24 23

Hoe ga je om met food cravings?

Heb jij weleens last van food cravings? Oftewel, de behoefte om te eten terwijl je eigenlijk helemaal geen honger hebt?

Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen, maar vroeg of laat krijgt iedereen er mee te maken: Een moment waarop je zin hebt om te snacken en echt hunkert naar iets lekkers en “ongezonds!”

Food cravings zijn lastig en kunnen je doelen behoorlijk in de weg staan wanneer je bijvoorbeeld wilt afvallen.

Maar wat zijn food cravings nu eigenlijk? Hoe ontstaan ze en waarom is het zo lastig om ons snackgedrag te weerstaan?

In dit artikel leggen we je uit wat food cravings zijn en hoe deze ontstaan en geven we 6 praktische tips hoe je beter met food cravings om kunt gaan.

Wat zijn food cravings?

Een food craving is het verlangen om iets te eten die sterker is dan normale honger en de normale behoefte om te eten.

Het is een hunkering naar een specifiek product of een intense trek om bepaalde dingen te eten. In de meeste gevallen zijn dit vette en suikerrijke producten die weinig gezonde voedingsstoffen en veel calorieën bevatten.

Food cravings zijn één van de grootste redenen waarom veel mensen moeite hebben om af te vallen en op gewicht te blijven.

Ze eten dan in een hele korte periode (te) veel calorieën. Dit zorgt ervoor dat er geen calorietekort meer is, waardoor ze niet afslanken of zelfs aankomen.

De redenen die food cravings veroorzaken verschillen heel erg per persoon.

We worden vaak getriggerd door emoties, gedachtes en er zijn heel veel situaties waarin mensen de gewoonte hebben om te eten.

Dit in tegenstelling tot lichamelijke honger of een werkelijk hongergevoel.

Honger of craving?

Honger en verzadiging is een complex systeem, maar eenvoudig gezegd zou je kunnen stellen dat echte honger ontstaat in je lichaam en een food craving wordt gecontroleerd door je brein.

Je lichaam zorgt ervoor dat je een hongergevoel krijgt wanneer er behoefte is aan energie en verzadigd raakt/bent wanneer je voldoende hebt gegeten.

Deze behoefte om te eten wordt geregeld door het homeostatische systeem (of energiebalanssysteem) en zorgt er mede voor dat je op gewicht blijft.

Er is echter nog een ander systeem actief in ons lichaam.

Dit is het hedonistische systeem (of belonings-/genotssyteem) dat onze hersenen min of meer beloond wanneer we iets eten.

Het hedonistische systeem kan je in de verleiding brengen om te (over)eten terwijl je helemaal geen honger hebt en ervoor zorgen dat je iets eet omdat je het:

A: Heel graag wilt eten.
B: Omdat je het lekker vindt en/of er plezier uit haalt.

Het is daarom belangrijk om je hiervan bewust te worden en onderscheid leert maken tussen een food craving en een werkelijk hongergevoel.

Hoe ga je om met food cravings?

Food cravings zijn voor veel mensen lastig om te weerstaan. Hieronder heb ik een aantal tips voor je die helpen om hiermee om te gaan.

1. Mindful eten

Een goede methode om beter om te gaan met een craving is: mindfulness.

Door bewust (mindful) te eten en je te focussen op je eetgewoontes, emoties en hongergevoel, ben je minder impulsief in je keuzes en zal je ook minder snel iets eten zonder erbij na te denken.

Vraag jezelf altijd af of je eigenlijk wel honger hebt (en ook hoeveel) voordat je “automatisch” toegeeft aan een craving.

2. Manage je stress

Eten geeft ons een goed gevoel en zorgt voor een afleiding wanneer we te maken hebben met een stressvolle en/of emotionele situaties.

Het managen van je stress (en je slaap) is daarom heel belangrijk bij het controleren van je cravings!

Bedenk voor jezelf een aantal andere manieren (die niet met eten te maken hebben) om van je stress af te komen, zoals bijvoorbeeld: mediteren, puzzelen, lezen, wandelen, warm douchen of een kop thee om mee te ontspannen.

Wanneer je minder stress hebt, zal je minder snel last hebben van snackgedrag en food cravings.

3. Vermijd honger

Gebrek aan routine en het eten van de verkeerde voeding kan ervoor zorgen dat je vaker honger hebt of trek krijgt in de verkeerde dingen.

Het is daarom belangrijk om je maaltijden in te plannen en dagelijks op vaste tijden te eten.

Op deze manier weet je exact wanneer je volgende maaltijd is en kom je minder snel in de verleiding om andere dingen te eten.

Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste dingen eet zodat je lichaam de juiste voedingstoffen binnen krijgt.

Eet zoveel mogelijk onbewerkte en volwaardige producten (groenten, peulvruchten, fruit, havermout en andere volle granen).

Dit zorgt ervoor dat je minder snel honger krijgt en minder snel last krijgt van food cravings.

4. Zoek afleiding

Een food craving is in veel gevallen impulsief. Wanneer je de opeens de behoefte hebt om die zak chips leeg te eten, zorg dan voor afleiding.

Ga je er niet tegen verzetten, want dit zorgt er juist voor dat je er de hele tijd mee bezig bent en zal je food craving alleen maar erger maken!

Drink water, poets je tanden, pak een boek, doe een powernap, ga opruimen of maak een wandeling om jezelf af te leiden van je craving.

De kans is heel groot dat je er dan niet aan toegeeft, omdat je er helemaal niet meer aan denkt en je hersenen het gewoon zijn vergeten.

5. Zoek een alternatief

Bij een food craving zijn we vaak geneigd om te grijpen naar ongezonde voeding.

Deze producten zijn super belonend voor onze hersenen en bevatten ontzettend veel calorieën en nauwelijks nuttige voedingsstoffen.

Dit is af en toe geen probleem (zolang je er controle over hebt), maar over het algemeen wil je ervoor zorgen dat de basis van je voeding uit volwaardige voeding bestaat. Dit helpt ook om food cravings te voorkomen.

Wanneer je wilt afvallen of een ander doel voor ogen hebt en niet wilt toegeven aan je food cravings, kun je beter kiezen voor een gezonder alternatief, zoals bijvoorbeeld een eiwitrijke smoothie, vers fruit, snackgroenten of een handje noten.

Zo kun je de schade enigszins beperken en voorkomen dat je niet in een keer heel veel calorieën binnen krijgt!

6. Geef eraan toe

Ok. Soms heb je gewoon zin om iets te nemen en heb je trek in iets “ongezonds”.

Je kunt dan gerust wel eens een stuk taart nemen of chocola eten en genieten zonder dat je je hier schuldig over hoeft te voelen.

Bovendien is de kans op food cravings en eetbuien juist veel groter, wanneer je te streng bent voor jezelf en jezelf alles gaat ontzeggen.

Het is altijd goed om jezelf in eerste instantie af te vragen of je iets wel wilt eten en of het bijdraagt aan je gezondheid, maar je kunt jezelf af en toe best iets toestaan dat niet binnen je “normale” voedingspatroon past.

Zolang je er maar controle op hebt en niet in één keer hele pakken koek leeg eet of liters ijs wegwerkt, zal het je resultaten (op de lange termijn) echt niet in de weg staan.

Geef eraan toe. Geniet ervan. Move on!

Deel je ervaring!

Hoe herkenbaar is dit voor jou? Hoe ga jij om met food cravings? Laat een reactie achter in de comments!

Hulp nodig?

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*