• Call: +31 6 30 88 24 23

Heb jij de juiste motivatie?

Onze persoonlijke waarden bepalen wat wij belangrijk vinden en staan aan de basis van onze (bewuste en onbewuste) drijfveren.

Oftewel; onze waarden bepalen onze doelen en onze motivatie.

Het is daarom belangrijk om erachter te komen wat deze waarden zijn en waarom we doen wat we doen.

Omdat goede waarden (met de juiste intentie) ervoor zorgen dat we de juiste motivatie hebben om ons doelen na te streven en meer uit ons leven te kunnen halen.

Wat is motivatie?

Motivatie is in feite datgene wat ons aanzet tot actie.

Deze motivatie kan uit jezelf komen of van buitenaf. We spreken dan van intrinsieke motivatie of van extrinsieke motivatie.

Motivatie wordt echter door veel mensen verkeerd gebruikt of geïnterpreteerd.

Als iemand ‘gemotiveerd is’, dan denken we al snel dat die persoon het leuk vindt of gewoon veel wilskracht heeft om iets te doen.

Of dat het een ‘magische knop’ is die ervoor zorgt dat je in actie komt.

Maar gemotiveerd zijn betekent niet dat een knop om moeten zetten of dat je altijd maar zin moet hebben om iets wel (of niet) te doen.

Waar het om gaat is dat je voor jezelf één of meerdere goede redenen hebt om iets te doen en je tot actie aan te zetten. Of je er op dat moment zin in hebt of niet, maakt dan eigenlijk niet uit.

Het is prettig (en helpt zeker!) als je iets leuk vindt, maar je hoeft iets niet altijd leuk te vinden om het toch te doen.

Jezelf motiveren betekent dat je er achter komt: WAAROM je iets wel of niet doet, WAAROM je dat belangrijk vindt, en WAT je daarvoor ‘moet’ doen (en laten).

Gebrek aan motivatie?

Als je ooit in je leven geprobeerd hebt om iets aan jezelf of aan je leefstijl te veranderen, dan zal je ongetwijfeld gemerkt hebben dat je niet altijd ‘gemotiveerd’ bent om in actie te komen.

We weten meestal wel wat goed is voor ons, maar toch doen we het niet en we handelen veel vaker uit emotie, dan we denken of zouden willen.

En ook onze omgeving heeft een veel grotere invloed op ons gedrag, dan de meeste mensen realiseren.

Dit is alleen geen gebrek aan motivatie, maar zeer waarschijnlijk een conflict van onze waarden en/of de waarden van anderen.

Of we hebben voor onszelf (nog) niet goed duidelijk gemaakt, waarom het zo belangrijk voor ons is en waarom we dit willen veranderen.

De boodschap die je dan te horen krijgt, is dat je als je iets heel graag wilt, dat je dan bijna vanzelf de motivatie vindt om het ook daadwerkelijk te gaan doen.

En als het dan niet lukt, dan wil je het blijkbaar niet genoeg.

Iets willen betekent niet dat je het ook daadwerkelijk kunt (volhouden).

De realiteit is veel complexer dan dat, omdat er heel veel interne en externe factoren zijn die bepalen of mensen wel of niet in actie komen en in staat zijn om de ‘juiste’ beslissingen te nemen.

Dit komt omdat ons gedrag gestuurd wordt door allerlei psychologische, biologische en sociologische factoren, zoals;

  • Onze waarden (zingeving); wat wij belangrijk vinden in ons leven.
  • Onze emoties; we maken geen rationele, maar emotionele beslissingen en hebben behoefte aan controle.
  • Onze luiheid; we hebben moeite met verandering, omdat we van nature ‘geprogrammeerd’ zijn om energie te besparen.
  • Onze omgeving; we hebben een behoefte aan veiligheid, binding en erkenning van anderen.

Deze 4 factoren hebben een hele grote invloed op onze motivatie en de keuzes die we maken.

Verschillende vormen van motivatie

Er zijn verschillende vormen van motivatie.

Het is belangrijk om deze te onderscheiden, omdat  de verkeerde motivatie leidt tot meer stress, minder autonomie en een minder vitaal leven.

Deze vormen van motivatie zijn

Deze vormen van motivatie zijn:

1. Intrinsieke motivatie

Innerlijk gedreven door de activiteit zelf, met als voorbeeld; sporten omdat je het leuk vindt of niet anders kunt. Oftewel; het doen is het doel.

2. Geïntegreerd

Innerlijk gedreven worden omdat het overkomt met andere persoonlijke waarden.

Zoals bijvoorbeeld sporten omdat je gezondheid belangrijk vindt. Of stoppen met vlees eten, omdat je betrokken bent bij het klimaat en niet wilt bij dragen aan de bio-industrie

3. Geïdentificeerd

Dit betekent dat het overeenkomt met een ander persoonlijk (hoger) doel.

Bijvoorbeeld sporten omdat je de voordelen ervan belangrijk vindt, omdat je een medische keuring wilt halen of je conditie willen verbeteren om te kunnen spelen met je (klein-)kinderen.

4. Geïntrojecteerd

Hierbij worden mensen gedreven door zelfopgelegde druk: schuldgevoel, angst, schaamte en de drang naar waardering en erkenning van anderen.

Voorbeelden hiervan zijn; sporten omdat je je anders schuldig voelt of ‘ja’ tegen iets zeggen dat je eigenlijk liever niet wilt

5. Externe motivatie

Hierbij worden mensen gedreven door te voldoen aan externe druk of beloning.

Voorbeelden hiervan zijn; sporten omdat een huisarts of werkgever vindt dat dit belangrijk is. Of op dieet gaan om af te vallen, omdat de mensen in je omgeving dat willen.

De juiste motivatie

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat de eerste drie vormen van motivatie het allerbeste zijn om je gewenste gedrag uiteindelijk vol te kunnen houden.

Dit komt omdat er bij deze vormen (veel) meer sprake is autonomie.

Extern gedreven motivatie waarbij je inlevert op je autonomie houdt in de meeste gevallen niet lang stand en zorgen zelden voor blijvende resultaten.

Het is daarom belangrijk om dit bij jezelf te gaan onderzoeken.

Maar hoe kom je erachter of je de juiste motivatie hebt? Leef jij van binnen naar buiten of wordt je gedreven door de invloeden van buitenaf?

Om dit voor jezelf te bepalen kun je de volgende vragen stellen?

1. Doe ik dit omdat ik het leuk vind?
2. Doe ik dit omdat ik het belangrijk vind en past het bij mijn persoonlijke waarden?
3. Doe ik het omdat het bijdraagt aan mijn (persoonlijke/hogere) doel?

Kun jij deze vragen met ‘ja’ beantwoorden? Deel je ervaring en laat een reactie achter in de comments!

Hulp nodig?

 

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*