Heb jij last van social media stress? | Your Plant-Based Coach

Mobiele telefoons zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven en de evolutie van e-mail, social media en interactieve apps gaat sneller dan ooit.

We hebben toegang tot ontzettend veel informatie en kunnen iedereen bereiken die we maar willen en contact houden met de hele wereld.

De laatste jaren zijn er echter ook steeds meer problemen ontstaan rondom het gebruik van social media.

Denk hierbij aan: slaapschuld, verminderde prestaties, eenzaamheid, een lager zelfbeeld en in sommige gevallen zelfs een verhoogde kans op depressie.

Een smartphone is geweldig, maar als je telefoon je extra stress oplevert, dan wordt het tijd om hier eens kritisch naar te kijken en te realiseren wat de nadelen ervan zijn.

Wat zijn de nadelen van social media?

We worden dagelijks op allerlei manieren geprikkeld en beïnvloed door social media en apps en ook kan het felle licht van een tablet of telefoon en ervoor zorgen dat je slechter slaapt.

Hieronder beschrijven we nog een aantal nadelen en valkuilen van het gebruik van social media die je bewust (en onbewust) meer stress opleveren dan je zou willen.

1. Constant vergelijken

Social media is natuurlijk fantastisch om in contact te komen met mensen, maar een van de grootste valkuilen hiervan is dat we ons continu gaan vergelijken met anderen.

Dit geeft ons het idee dat ons leven minder leuk is, we meer moeten presteren en we minder succesvol zijn dan anderen. #debesteversievanjezelf

2. Aandacht vragen

Ieder mens heeft behoefte aan binding. We zijn nu eenmaal sociale wezentjes die graag ergens bij willen horen en hoe meer ‘likes’ we binnen krijgen, hoe beter we ons voelen.

Dit kan echter behoorlijk negatief uitpakken, wanneer je telkens de behoefte hebt aan aandacht en continu op zoek gaat naar deze bevestiging.

3. Afleiding

Dingen die we niet leuk vinden of moeite kosten die vermijden we liever. Ook dit is volkomen logisch, maar het wordt lastig als je je jezelf telkens weer laat afleiden door berichten en meldingen op je telefoon en niet toe komt aan de dingen die eigenlijk zou moeten/willen doen.

4. Angst om iets te missen

Wil jij continu bereikbaar zijn en altijd op de hoogte zijn van alles en iedereen? Volg je alle Facebook updates en Instagram feeds, omdat je bang bent dat je er niet bij hoort of dat je iets mist?

Deze “Fear Of Missing Out’ leidt in veel gevallen tot informatiestress en maakt je minder productief en gaat ten koste van je creativiteit.

Als je niet een paar uur kan doorbrengen zonder je email of je Instagram te checken, dan is het een goede idee om te onderzoeken waar jouw prioriteiten liggen.

Tips tegen social media stress

Wanneer jij het idee hebt dat je telefoon je extra stress geeft en een negatieve invloed heeft op verschillende gebieden in je leven, dan hebben we een aantal goede tips voor je.

Zelf heb ik al heel lang de gewoonte aangeleerd om mijn telefoon steeds vaker uit te zetten, omdat het ten koste ging van me werk.

En zelfs toen die uit stond had ik in het begin alsnog de neiging om dat ding pakken. #afkicken

Ben jij steeds afgeleid en zit je (te) vaak op je telefoon?

Met deze tips kun je voorkomen dat je de hele dag door naar je telefoon grijpt.

  • Zet alle pushberichten van alle apps uit.
  • Maak gebruik van schermtijd functies om meer inzicht te krijgen hoeveel tijd je kwijt bent aan social media.
  • Zet je telefoon uit of in de vliegtuigstand wanneer je aan het werk of aan het studeren bent.
  • Laat je telefoon buiten je slaapkamer om te voorkomen dat je ’s ochtends direct je telefoon pakt.
  • Blokkeer de toegang naar je social media met apps als: Offtime, Moment of Forest.
  • Maak een to-do-list. Het hebben van een takenlijst zorgt ervoor dat minder snel afgeleid bent.
  • Laat je telefoon vaker thuis als je de deur uit gaat voor boodschappen of maak tijdens je lunchpauze een wandeling zonder je telefoon.
  • Probeer het eens een hele dag of een weekend helemaal zonder smartphone te doen en ontdek hoe rustgevend dat kan zijn.

En nu?

Smartphones en social media zorgen ervoor dat we toegang hebben tot meer informatie en meer verbonden zijn dan ooit, maar we moeten er wel bewust mee leren omgaan.

Nu hoef je uiteraard niet direct je houten Nokia van 30 jaar geleden uit de kast te halen of weer brieven te gaan schrijven.

Maar als je telefoon met je mee gaat naar het toilet, je veel te laat gaat slapen of vanwege het appen de vangrail in rijd, dan is het misschien een goed idee om er eens wat vaker afstand van te nemen!

Herken jij deze valkuilen bij je zelf? Heb jij last van social media stress?

Hulp nodig?