• Call: +31 6 30 88 24 23

Hoe ga jij om met emotionele stress?

Veel mensen veronderstellen dat de dingen die ze dagelijks meemaken of hun overkomen de oorzaak zijn van hun stress.

Dit lijkt misschien heel logisch, maar in werkelijk zijn het niet de gebeurtenissen, maar onze gedachten die stress veroorzaken en daarmee een grote invloed hebben op onze stresslevels.

Wanneer jouw gedachten je veel stress opleveren, dan is het goed om hier beter mee om te leren gaan.

Verander je gedachten

Onze gedachten beïnvloeden onze gevoelens en ons gedrag. Dit komt, omdat wij aan alles een betekenis geven en hier een verhaal van maken en ons gedrag hierop aanpassen.

Op zich is dit geen probleem, maar wanneer je situaties verkeerd inschat en er vaak negatieve gedachten in je opkomen die je vervolgens gaat veroordelen en extra drama voor jezelf gaat creëren, dan gaat dit je behoorlijk in de weg zitten.

Het is niet eenvoudig, maar door je meer bewust te worden van je eigen gedachten, kun je leren om beter om te gaan met je emoties en stressvolle situaties, die daardoor in feite helemaal niet -meer- stressvol zijn.

Emoties zijn gewoontes

Het is belangrijk om te realiseren dat je totaal geen controle hebt over het ontstaan van je emoties. Emoties komen nu eenmaal in je op en kun je niet sturen.

Wat je echter vaak ziet gebeuren is, dat mensen negatieve emoties en gedachten proberen te verdringen of verhaaltjes verzinnen waardoor ze juist nog verder in de stress schieten.

Dit maakt het alleen maar beroerder en kan in de meest extreme gevallen zelfs leiden tot een extreem laag zelfbeeld, angsten, burn-out, depressie en eetstoornissen of verslavingen als gevolg.

It’s not what happens to you, but how you react to it that matters. – Epictetus

Als jij jezelf hebt aangeleerd om heel heftig te reageren op je emoties, dan is het goed om bij jezelf eens na te gaan welke stemmetjes in je hoofd je saboteren.

Jouw gedachten en overtuigingen kunnen je ontwikkeling namelijk enorm in de weg staan en je huidige problemen in stand houden. En als je deze emoties vervolgens ook meeneemt naar je werk of in je relatie(s), dan gaat het er niet echt gezelliger op worden.

Hoe verander je gedachten?

Dingen gaan zoals ze gaan.

Heb je echter telkens verwachtingen of ga je jezelf afvragen waarom dingen gebeuren, of invullen wat anderen denken, dan kunnen deze gedachten met je aan de haal gaan en behoorlijk veel stress opleveren.

Gedachten als: “waarom overkomt mij dit”, “ik kan dit niet”, “niemand vind mij aardig” of het verkeerd interpreteren van lichamelijke reacties (“ik krijg een beroerte”, “het is hier niet veilig”), kunnen ervoor zorgen dat we reageren met agressie of situaties gaan vermijden uit angst of irritatie.

G-Schema

Het is niet de gebeurtenis zelf die zorgt voor wat je doet, maar de manier waarop je er naar kijkt die jouw stress veroorzaakt.

Voorbeeld 1:

Gebeurtenis: Je loopt de kantine binnen en je collega’s beginnen te lachen.
Gedachte (aanname): Ze lachen me uit.
Gevoel: Je krijgt hartkloppingen en voelt boosheid opkomen.
Gedrag: Je trakteert je collega’s op een flinke scheldpartij.
Gevolg: Je komt steeds vaker in conflict met je collega’s en gaat met minder plezier naar je werk.

Voorbeeld 2:

Gebeurtenis: Je wilt graag beginnen met sporten.
Gedachte (aanname): Iedereen in de sportschool kijkt naar me.
Gevoel: Je bent bang om naar de sportschool te gaan.
Gedrag: Je besluit om toch niet te gaan.
Gevolg: Je bouwt niet de gezonde gewoonte op om regelmatig te gaan sporten.

In deze voorbeelden kun je heel duidelijk zien hoe een gedachte of aanname (want jij vult dit voor jezelf in) een negatieve reactie kunnen veroorzaken.

Met het G-­schema kan je onderzoeken hoe jouw gedachten over een situatie tot gevoelens en mogelijk niet functioneel gedrag leiden.

Zo kun je erachter komen welke (bewuste en onbewuste) gedachten jou triggeren en wat de gevolgen hiervan zijn.

Opdracht

-> Bekijk de situatie

Geef antwoord op de onderstaande vragen en onderzoek ná het invullen van de vragen of je gedachten wel realistisch zijn.

Gebeurtenis: Waar was ik, met wie, wat gebeurde er?
Gedachten: Wat ging er door mijn hoofd? Wat dacht ik?
Gevoelens: Wat voelde ik, welke emoties had ik?
Gedrag: Wat deed ik? Hoe reageerde ik?
Gevolg: Wat was het gevolg van mijn reactie of wat ik deed?

-> Hoe kan het anders?
Wat zou er gebeuren als je deze gedachten zou vervangen voor andere gedachten?
Wat zou dit voor gevolgen hebben voor je gevoelens en je gedrag?
Hoe kan je een zelfde soort situatie de volgende keer anders aanpakken?

Change your thoughts, change your life – Dr. Wayne Dyer

Hoe ga jij om met deze situaties? Laat het ons weten!

Hulp nodig?

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*