• Call: +31 6 30 88 24 23

Hoe krijg je meer focus (in je werk)?

Een verlies van focus is een stressbron waar veel van onze coaching cliënten tegenaan lopen.

Het is ook niet eenvoudig om in deze huidige maatschappij, met social media en andere afleidingen, je aandacht erbij te houden en bewust bezig te zijn met je dagelijkse taken.

Hieronder geven we daarom 8 tips die je kunt toepassen om voor jezelf meer focus te creëren en je prestaties te verbeteren.

1. Voorkom slaapschuld

Een chronisch gebrek aan goede slaap, noemen we ook wel slaapschuld, is een vorm van stress die zeer nadelig is voor je lichaam.

Het heeft niet alleen een nadelig effect op onze stofwisseling, maar ook op onze mentale prestaties (je wordt letterlijk dommer).

Ook verhoogt een gebrek aan slaap je eetlust en je behoefte aan bewerkte, calorierijke voeding en cafeïne.

Een gebrek aan slaap kan ervoor zorgen dat je 15 tot 20% minder presteert, dan mensen die wel voldoende hebben geslapen.

Ga daarom naar bed zodra je moe wordt en zet je telefoon, TV en tablet een uur van te voren al uit voordat je naar bed gaat.

Het is ook belangrijk om een goede slaaproutine te hebben en elke dag op dezelfde tijden en zonder wekker op te staan.

2. Manage je aandacht, niet je tijd

Het gaat er niet om hoe lang je kunt focussen, maar dat je leert om je aandacht te managen en hoe je je focus aan en uit kunt zetten.

Door je omgeving en je taken anders in te richten, kun je veel gerichter en efficiënter werken en meer gedaan krijgen in dezelfde hoeveelheid tijd, zonder uitgeput te raken.

Stop ook met multitasking, waarbij je continue switcht tussen verschillende belangrijke taken.

Ons brein is hier niet voor gemaakt en zorgt voor meer focusverlies en een snellere vermoeidheid.

Ook word je hierdoor steeds minder goed in het stellen van prioriteiten, wat je focus uiteraard ook niet ten goede komt. #keuzestress

3. Vind je gouden uren (en werk alleen dan)

Het is onmogelijk om de hele dag gefocust te blijven werken aan je taken. De meeste mensen zijn hooguit 3 tot 4 uur per dag in staat om daadwerkelijk productief te zijn.

Als je langer door blijft ploeteren, dan word je er niet productiever op en train je je brein min of meer om lui te zijn.

Vind daarom je ‘gouden uren’ en werk allen dan.

Dit doe je door je taken op bepaalde delen van de dag in te plannen en bij te houden hoe goed je focus dan is.

Weet hierbij van te voren wat je taken zijn en voorkom afleidingen.

Plan je moeilijkste en belangrijkste taken eens in de ochtend en vergelijk dit de volgende week met de middag of avond, en evalueer hoe dit gaat.

Gebruik je ‘gouden uren’ om écht aan de slag te gaan en je belangrijkste werk te doen, en doe je minder belangrijke/creatieve taken op een ander moment.

4. Creëer een focustempel

Maak voor jezelf een werkplek waarin je optimaal kunt werken.

Een vaste opgeruimde werkplek met het juiste licht, bepaalde (piano-) muziek, geuren en zelfs het kauwen van kauwgom, zorgt ervoor dat je brein deze dingen gaat associëren met optimale productiviteit.

Op deze manier kun je makkelijker getriggerd worden om in ‘flow’ te komen en effectiever te werken.

Zodra je merkt dat je moe wordt of afgeleid begint te raken, sta dan op en verlaat je werkplek.

Als je op deze plek ook je pauze neemt of op social media gaat zitten scrollen, dan verslapt dit de associatie met je belangrijkste taken en verminder je de effectiviteit.

5. Werk als een atleet

Focus voor je brein is als het ware net als een spier: Je kunt deze niet continue belasten.

Doe daarom korte intervallen om je focus te verdelen.

Door korte pauzes te nemen en perioden van rust in te plannen, waarin je kunt ontspannen zonder aan werk of studie te denken, zorg je voor een verlaging van je stresslevels en kun je (je brein) daarna weer optimaal belasten.

Neem regelmatig doelmatig korte rustpauzes en doe wat lichaamsbeweging of plan een (vita-) break tussen je werkzaamheden.

Gebruik hiervoor de pomodori-techniek, waarbij je 25 minuten lang werkt aan één taak en tussendoor 3-5 minuten pauze inlast.

Of neem ieder uur een pauze van 10 minuten om je benen te strekken en in beweging te komen.

Ontdek vooral wat werkt voor jou.

Ga bij jezelf na hoelang je productief kunt werken en stop altijd op het moment, dat je uit je ‘flow’ komt en opzoek gaat naar je telefoon of andere afleidingen.

6. Doe powernaps

Een korte powernap van 20 minuten is een geweldige manier om jezelf alerter te maken en je productiviteit te verhogen.

Een beetje cafeïne kan hierbij helpen.

Door vooraf een kop koffie te drinken, kan de cafeïne beter zijn werk doen en word je na je powernap uitgerust en alerter wakker; klaar voor actie.

7. Doe een informatie dieet

Nieuwe informatie is heerlijk voor ons brein, maar in het informatietijdperk waarin we leven krijgen we een eindeloze stroom van (nutteloze) informatie binnen.

En hoe meer nutteloze informatie er binnenkomt, hoe meer nutteloze informatie er uitkomt. Bovendien devalueer je de waarde van jouw aandacht.

Zet daarom je notificaties uit en beperk je gebruik van social media tot een bepaald tijdstip. Laat TV’s en radio’s niet aan staan tijdens het werken en kijk kritisch naar de informatie die er binnenkomt.

Door meer informatie te filteren heb je meer bandbreedte voor de dingen die je echt belangrijk vindt en/of bijdragen aan je doelen.

8. Eet de juiste voeding

Strenge diëten en het eten bewerkte voeding met veel suiker, slechte vetten en andere onvolwaardige producten, zorgen ervoor dat je lichaam te weinig voedingsstoffen binnen krijgt en daardoor meer stress ervaart en minder goed presteert.

Denk bijvoorbeeld aan de bekende energiedips na het eten van verkeerde dingen en het drinken van veel frisdranken en (te) veel cafeïne.

Eet daarom zoveel mogelijk onbewerkte voeding en leg de nadruk op meer plantaardige voedingsmiddelen, zoals; groente, fruit, zaden, peulvruchten, noten en volle granen.

Zo kun je je stress de baas te blijven en meer focus voor jezelf te creëren en je prestaties verbeteren.

Hulp nodig?

Wat doe jij om meer focus te krijgen? Deel jouw ervaringen in de comments!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*