We hebben allemaal dromen en doelen die we graag nog zouden willen halen.

De meeste mensen stellen echter te vage doelen en maken vaak  geen plan waardoor ze hun doelen alweer snel opgeven.

Het blijft dan vaak bij wensen en goede voornemens als: “ik wil afvallen” of “ik wil piano spelen” of “ik wil een betere baan”.

Dit zijn in eerste instantie prima voornemens, maar ze zijn niet specifiek genoeg en je kunt hier onmogelijk een concreet plan van maken.

Hieronder vertellen we je hoe je het beste doelen voor jezelf kunt opstellen en ervoor kunt zorgen dat je deze ook daadwerkelijk gaat halen.

Wat is jouw doel?

Je doel is iets wat JIJ zelf wilt en nastreeft en onderscheidt zich daarmee van de verplichtingen en wensen van andere mensen.

Om meer inzicht te krijgen in welke doelen JIJ voor jezelf wilt opstellen en op welke manier je deze wilt bereiken kun je een aantal vragen stellen:

 • Wat wil je bereiken?
 • Wat doe je nu?
 • Wat zou je kunnen doen/veranderen om dit te kunnen realiseren?

Zo kun je een beter beeld krijgen van waarom je iets wilt en kun je een plan maken en actie ondernemen.

Doelen vs. gewoontes

De grootste reden waarom de meeste mensen hun doelen niet halen, komt omdat ons leven grotendeels geautomatiseerd is. We worden constant getriggerd door onze omgeving en voortdurend gestuurd door onze gewoontes, waardoor het lastig is om te veranderen.

Gedragsverandering heeft veel meer tijd nodig dan je denkt en onderzoeken laten zijn dat te veel verandering in één keer er bijna altijd voor zorgt dat je weer terugvalt in je oude gewoontes.

In plaats daarvan moet je je minstens een aantal maanden bezig houden met het implementeren van één nieuwe positieve gewoonte en vervolgens richten op de volgende.

Maak een plan

Er zijn verschillende termijnen waarop je doelen kunt stellen, maar het is wel belangrijk dat je realistische doelen voor jezelf stelt want dit leidt anders tot een teleurstelling.

Het is hierbij belangrijk om te weten waar je nu staat, want dit bepaalt voor een groot gedeelte jouw doel. Je kunt als doel best stellen dat je een marathon wilt uitlopen, maar als je nog nooit hebt hardgelopen kun je hier onmogelijk en korte termijn doel van maken.

Bij het stellen van doelen kun je een onderscheid maken tussen lange termijn doelen en meerdere korte termijn doelen (procesdoelen), van een jaar, maand, week en dag.

Het is belangrijk om hier een specifiek plan van te maken en duidelijke afspraken met jezelf en je en omgeving te maken, om ervoor te zorgen dat je het uiteindelijk kunt volhouden.

Voorbeeld 1

 • Lange termijn doel: een gezond en slanker lichaam
 • 1 jaar doel: 10 kilo afvallen
 • 1 maand doel: 1 kilo afvallen
 • 1 week doel: 3 gezonde maaltijden per dag eten
 • Dagelijks doel/actie: maaltijden klaarmaken en voorbereiden

Voorbeeld 2

 • Lange termijn doel: een leuke partner/relatie
 • 1 jaar doel: vind een vriend/vriendin
 • 1 maand doel: ga 2 keer op een date
 • 1 week doel: ontmoet nieuwe mensen
 • Dagelijks doel/actie: maak elke dag contact met een onbekende (persoonlijk, social media, dating site, etc.)

Voorbeeld 3 

 • Lange termijn doel: piano spelen in een jazz band
 • 1 jaar doel: een piano optreden geven voor (on)bekenden
 • 1 maand doel: je favoriete nummer kunnen spelen op piano
 • 1 week doel: een keer naar piano les
 • Dagelijks doel/actie: elke dag 30 minuten piano spelen

Focus altijd op het proces

Het is goed om een lange termijn doel te hebben, maar als je heel erg de nadruk gaat leggen op het einddoel, dan is de kans heel groot dat je jouw motivatie verliest op het moment dat je “niet op schema ligt”.

Het is daarom beter om je op de korte termijndoelen te gaan richten. Dit voorkomt ook dat je dingen gaat uitstellen of voor je uit gaat schuiven.

Mensen die zich richten op groei en het aanleren van nieuwe dingen, zijn succesvoller dan mensen die zich richten op het eindresultaat.

Focus je op het proces en houd je vooral bezig met het aanleren van nieuwe gewoontes en de dingen die je leuk vindt.

Zo creëer je niet alleen de juiste mindset en de juiste motivatie, maar ook meer zelfdiscipline om uiteindelijk bij jouw doel te komen.

Wat zou jij op dit moment graag willen veranderen?

Welk doel heb jij voor ogen? Wat zou je graag willen doen en welke acties zijn daar voor nodig? Laat het ons weten!

Hulp nodig bij het behalen van jouw doelen? Neem dan contact op of klik hieronder voor meer informatie.

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*