• Call: +31 6 30 88 24 23

Hoe ontstaan (slechte) gewoontes?

Ons brein is gemaakt om alles te automatiseren en overal een gewoonte van te maken. En dit is maar goed ook, want als we over alles na zouden moeten denken, dan zouden we echt helemaal nergens meer aan toe komen.

Ook jij draait het grootste gedeelte van de dag op de automatische piloot en dit is de reden waarom het zo lastig is om je gedrag te veranderen. De automatische programma’s in je brein zorgen ervoor dat eigenlijk helemaal geen keuze hebt en alles ‘vanzelf’ gaat!

In dit artikel leggen wij uit hoe jouw (goede en slechte) gewoontes tot stand komen en wat je kunt doen om deze te veranderen.

Hoe ontstaan gewoontes?

Het aanleren van gewoontes kan opgedeeld worden in 3 verschillende fases:

De trigger (impuls uit de omgeving) die de gewoonte als het ware ‘aanzet’, het gedrag dat hierop volgt, en de beloning (of vermijden van een onprettige prikkel) die de gewoonte versterkt.

Een goed voorbeeld hiervan is roken, waarbij mensen bij het drinken van een kop koffie of een glas alcohol (trigger), een sigaret opsteken (gedrag) en daardoor even ontspannen of minder gestrest zijn (beloning).

Hoe vaker je een bepaalde gewoonte herhaalt, hoe sterker die wordt en hoe groter de kans is dat het geautomatiseerd gedrag wordt en onderdeel wordt van je onderbewustzijn.

Wanneer dit het geval is, dan lijkt het wel alsof je hier controle over hebt en een vrijwillige keuze maakt, maar in feite heb je in veel gevallen de ‘keuze’ om iets te doen (eten, roken, tv kijken, etc.) al gemaakt, zodra je bent getriggerd.

Hoe verander je gewoontes?

De meeste mensen proberen op een verkeerde manier hun gedrag te veranderen door hun wilskracht te gebruiken. Ze leggen zichzelf allemaal restricties op en zijn niet bezig met het proces, maar met hun einddoel.

Mensen die bijvoorbeeld graag willen afvallen, kiezen een willekeurig getal en een willekeurige tijd en methode en richten zich vervolgens op het resultaat.

Ik ga geen koolhydraten meer eten. Ik wijs alle lekkere dingen af. Ik moet 3 keer per week naar de sportschool. Dan val ik 10 kilo af en ben ik eindelijk tevreden met mijn leven.

Uit ervaring weten we inmiddels dat deze personen stuk voor stuk weer terugvallen in hun oude gedrag. Of dit nu gaat om afvallen, stoppen met roken of meer bewegen, als je bij elke beslissing moet afvragen wat je wel of niet moet doen, dan zal je echt nooit je doelen gaan behalen.

Zelfdiscipline is een optelsom van goede gewoontes

Iemand die elke dag wandelt, gezond eet, elke dag zijn lunch klaar maakt, vier keer per week sport en dagelijks studeert, heeft niet meer wilskracht dan jij. Dit heeft niets te maken met wilskracht, maar met een betere planning en het aanleren van de juiste gewoontes.

Ook hebben ze hun omgeving zo ingericht dat ze ‘automatisch’ de juiste dingen doen. Daar hebben ze geen wilskracht voor nodig. Op deze manier hebben ze uiteindelijk wel meer wilskracht, maar dit komt omdat ze het zelden gebruiken.

Verander je omgeving

Onze omgeving (triggers) heeft een enorme grote invloed heeft op ons (eet)gedrag. Dit is iets wat veel mensen niet realiseren en zwaar onderschatten.

Ze investeren te veel tijd en moeite in het veranderen of aanpassen van hun gedrag, terwijl ze in plaats daarvan hun wilskracht beter kunnen gebruiken voor het creëren van een andere omgeving en het aanpakken van deze triggers.

Dit is veruit de beste manier om je gewoontes te veranderen. Als je een bepaalde gewoonte wilt aanleren, dan wil je jezelf meer in de gelegenheid brengen om dit te doen. Klinkt allemaal best logisch, toch?

Stel dat je bijvoorbeeld graag wilt gaan sporten.

In plaats van dat je je gaat focussen op “sporten”, is het beter om je te focussen op het creëren van een routine en een trigger “om te gaan sporten”. Dit lijkt een klein detail, maar het maakt een groot verschil.

Gebruik hiervoor een trigger die al voorkomt in je dagelijkse leven, zoals bijvoorbeeld het thuiskomen van je werk. Zodra je thuis komt, loop je direct door naar de slaapkamer om je sportkleren aan te trekken en pak je je sporttas om naar de sportschool te gaan.

Na verloop van tijd zal je merken dat wanneer je thuis komt van je werk (trigger), je min of meer ‘vanzelf’ naar de slaapkamer loopt om je om te kleden (gedrag/routine) en het steeds makkelijker wordt om te gaan sporten. Dat is de kracht van gewoonte.

Wees realistisch

Het veranderen van je gewoontes heeft tijd nodig en, afhankelijk van de gewoonte, kan het best lang duren voordat iets daadwerkelijk een gewoonte is geworden.

Het is daarom belangrijk om niet alles tegelijk te willen veranderen en realistische doelen te stellen. Het is natuurlijk mooi om jezelf een ambitieus doel te stellen, maar als je nog nooit aan krachttraining hebt gedaan of hebt hardgelopen, dan is het niet echt handig om in een keer 150 kilo van de grond te tillen of een marathon te lopen.

De meeste mensen onderschatten ook wat ze kunnen bereiken in een jaar tijd en overschatten wat haalbaar is op de korte termijn, waardoor ze vastlopen.

Door het langzaam op te bouwen en kleine stapjes te zetten blijf je beter gemotiveerd en verhoog je je kans op succes!

Heb jij moeite met het veranderen van je leefstijl? Klik hieronder voor meer informatie over onze coaching.

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*