• Call: +31 6 30 88 24 23

Hoe vitaal ben jij?

Wanneer je graag iets wilt veranderen in je leven, dan heb je daar wel lichamelijk en mentaal de ruimte voor nodig.

Het is namelijk onmogelijk om je doelen na te streven als je daar geen energie en focus voor hebt en geremd wordt door allerlei negatieve stressfactoren.

Hierbij zijn je relatie(s), sociaal leven, financiële situatie en je uiterlijk allemaal stressbronnen die veel meer invloed hebben dan je denkt.

Hoe meer je hiermee bezig bent, hoe meer je bezig bent met overleven en des te moeilijker het wordt om je leven meer richting te geven en de controle over je leven kwijt raakt.

Vitaal leven Overleven
autonomie relatie problemen
respect gebrek aan respect
werk schulden
vrije tijd bezig met uiterlijk
vrijheid schaamte
zekerheid onzekerheid

Ben jij aan het overleven?

We hebben allemaal een aantal fundamentele basisbehoeften om ervoor te zorgen dat wij kunnen overleven en onszelf kunnen ontwikkelen als mens.

Dit zijn niet alleen lichamelijke behoeften (zoals slapen, bewegen, eten, drinken en de natuur), maar ook een veilige omgeving, sociaal contact, respect en autonomie.

Het uitgangspunt voor een vitaal leven waar wij in onze coaching mee werken is de zelfbeschikkingstheorie.

Hierbij gaan we uit van drie psychologische basisbehoeften die ieder mens heeft:

 • Autonomie: zelfstandigheid en de vrijheid om dingen op je eigen manier te doen.
 • Binding: sociaal contact en zorg voor anderen.
 • Competentie: je eigen talenten ontdekken en ontwikkelen en daarvoor gewaardeerd worden.

Hoe meer we door onze huidige omstandigheden moeten inleveren op deze essentiële behoeften, hoe meer negatieve stress we ervaren, waardoor we uiteindelijk ‘onder de streep belanden en in een overleefstand  terecht komen.

Dit zorgt ervoor dat we steeds meer het overzicht verliezen en ons, hoewel begrijpelijk, gaan focussen op de verkeerde dingen, waardoor we juist nog verder in een overleefstand terecht komen.

Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Strenger diëten, omdat je je schaamt voor je uiterlijk.
 • Steeds harder gaan werken, om meer respect/erkenning te krijgen.
 • Niet opkomen voor jezelf, omdat je je schuldig voelt.
 • Jezelf isoleren, omdat je je eenzaam voelt of overspannen raakt.
 • Je eigen wensen negeren uit angst voor de mening van anderen.

Eén ding tegelijk, zo klein mogelijk

Het is verleidelijk om alles 180 graden om te draaien en die spreekwoordelijke ‘knop om te zetten’. Maar dit werkt in nagenoeg alle gevallen juist averechts.

Daarbij overschatten mensen altijd wat ze op korte termijn kunnen veranderen en nemen hierdoor veel te grote stappen. Dit is heel belangrijk om te onthouden.

Ons gedrag is namelijk het resultaat van gewoonten die we al jaren lang in stand houden en ons lichaam en ons brein geven weerstand op het moment dat we het anders moeten doen.

Mensen die langzaam kleine en eenvoudige veranderingen maken, houden het veel langer vol en hebben op langere termijn een beter (en blijvend) resultaat.

Ga niet je hele leven in één keer op z’n kop gooien, maar bepaal welke kleine (leefstijl-) verandering voor jou op dit moment het meeste oplevert en in lijn ligt met jouw doel.

Ook is het belangrijk om eerst de belangrijkste negatieve stressfactoren aan te pakken en je aandacht te richten op zaken waar je wél invloed op hebt. Want focussen op dingen die je op dit moment niet kunt veranderen kost je wel veel energie, maar gaat je onmogelijk verder helpen.

Hoe vitaal ben jij?

Hieronder vind je 5 pijlers die bijdragen aan een gezond en vitaal leven:

 • Gezondheid en leefstijl
 • Familie, vrienden en relaties
 • Financiën, werk en maatschappij
 • Hobby’s en vrijetijdsbesteding
 • Persoonlijke ontwikkeling

Ze bepalen je energie, emoties, belastbaarheid en je draagkracht en vormen de basis voor jouw leven en jouw persoonlijke vitaliteit. Hoe sta jij momenteel in het leven? En wat zou graag willen veranderen?

Geef een cijfer tussen 1 en 5 bij elke vraag.
( 1=slecht/drama; 2=onvoldoende; 3=goed/tevreden; 4=ruim voldoende; 5=helemaal top! )

Dit helpt je om meer inzicht te krijgen over hoe je op dit moment in het leven staat en waar je –in eerste instantie- aan zou kunnen werken.

Het hoeven echt niet allemaal dikke voldoendes te zijn, maar als je te veel onvoldoendes scoort, dan heeft dit een grote impact op je gezondheid en je vitaliteit!

Hulp nodig?