• Call: +31 6 30 88 24 23

Is succes een keuze?

Er is vandaag de dag geen gebrek aan coaches en trainers die allemaal claimen dat ons leven maakbaar is en dat we kunnen kiezen voor ons eigen succes.

Dit klinkt allemaal fantastisch, maar het gaat volledig in tegen de feiten en we worden er zelfs massaal depressief van.

Want als je het (waar je die lat ook legt) niet haalt, dan is het helemaal je eigen schuld…

Ben je verantwoordelijk voor je eigen succes?

Of je wel of geen ‘succes’ hebt bepaal je in principe helemaal zelf, omdat dit afhangt van jouw persoonlijke definitie van succes en waar je dat aan afmeet.

Maar dit betekent niet dat je er zelf voor kan zorgen hoe succesvol je bent. Hier komt namelijk veel meer toeval bij kijken dan je denkt.

Je hebt uiteraard talent en inzet nodig, maar dat is lang niet genoeg.

Je kunt jarenlang trainen voor het wereldrecord hardlopen, maar of je daadwerkelijk de beste tijd gaat neerzetten ligt aan veel meer factoren (zoals bijv. de weersomstandigheden) dan alleen maar je inzet en je motivatie.

Every corpse on Mt. Everest was once an extremely motivated person.

Iets heel graag willen, is geen garantie voor succes.

Toch worden we dagelijks gebombardeerd met de boodschap dat je daadwerkelijk alles kunt bereiken, als je er maar keihard je best voor doet. 

En met de komst van het internet en social media komen we ook nog eens dagelijks in aanraking met duizenden uitzonderingen, die ons doen geloven dat wij ook die ene uitzondering kunnen zijn.

We worden niet allemaal top-atleten, top-ondernemers, top-modellen en top-artiesten en je kunt niet alles worden wat je wilt.

Als je twee meter lang bent, dan ga je echt geen turnkampioenschap winnen. En je kan graag straaljagerpiloot willen worden, maar met een oogafwijking van +5 gaan ze je echt niet voorin een cockpit zetten.

Ook zijn er genoeg mensen die waanzinnig kunnen zingen, maar de kans dat ze miljoenen gaan verdienen met een zangcarrière, is net zo realistisch als het winnen van de jackpot in de staatsloterij. (0,00002%) 

Niet iedereen is de uitzondering, want anders zouden we allemaal (en dus niemand) de uitzondering zijn.

En zelfs al zou je ergens extreem goed in zijn, dan is de kans behoorlijk groot dat je ergens anders tekort schiet.

Je kunt meer dingen niet dan wel en daar is helemaal niets mis mee. That’s life.

Moet je dan al je dromen en ambities opgeven en accepteren dat het nooit beter wordt? Nee, absoluut niet.

Maar doe zoveel mogelijk dingen waar je voldoening uithaalt en waar je blij van wordt, ongeacht het ‘succes’.

The struggle is guaranteed, success is not.

Ga niet hopen op die ene ‘doorbraak’ of dat ‘grote succes’, want dit is voor een heel groot deel afhankelijk van toeval en niet iets waar je zelf 100% controle over hebt.

De definitie van een succesvol leven

Een veel beter uitgangspunt voor een succesvol (lees; vitaal) leven waar wij in onze coaching mee werken is de zelfbeschikkingstheorie.

Hierbij gaan we uit van drie psychologische basisbehoeften die ieder mens heeft:

  • Autonomie: zelfstandigheid en de vrijheid om dingen op je eigen manier te doen.
  • Binding: sociaal contact, erkenning en zorg voor anderen.
  • Competentie: je eigen talenten ontdekken en ontwikkelen, met de juiste mindset en motivatie.

Creëer een leven met liefdevolle relaties waarbij je jezelf kunt zijn, jezelf kunt ontwikkelen en anderen kunt helpen, zonder dat dit ten koste gaat van jezelf.

Dat is volgens ons de allerbeste definitie van succes!

Hulp nodig?

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*