Veelgestelde vragen

VEELGESTELDE VRAGEN

Hieronder kun je lezen wat je kunt verwachten tijdens een online coaching traject en beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen die we krijgen over voeding, leefstijl en onze online programma’s.

ONLINE COACHING

Tijdens dit online programma leer je alles over gezondheid en vitaliteit.

Je komt meer te weten over jezelf en leert om de juiste doelen te stellen en wat voor jou werkt op het gebied van voeding, beweging, leefstijl en persoonlijke vitaliteit.

We geven hierbij antwoord op al je vragen en evalueren regelmatig om ervoor te zorgen dat je vooruit gaat en gemotiveerd blijft.

Alle mensen die door ons gecoacht worden en meedoen aan onze programma’s behalen ontzettend mooie en indrukwekkende resultaten.

Deze resultaten zijn echter altijd verschillend en (in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd) nooit te garanderen.We kunnen nu eenmaal niet voorspelen wat er op ons pad komt en wat er in ons leven gebeurd.

Wij zullen daarom nooit valse beloftes doen of claims maken die we niet waar kunnen maken. Maar uiteraard gaan we er wel alles aan doen om je te helpen en er voor te zorgen dat jij goede en blijvende resultaten behaalt!

Tijdens een online programma of coachingstraject kun je gebruik maken van onze mobiele app en krijg je toegang tot onze YPBC Community. Hier kun je je voortgang bijhouden, je voeding tracken en gebruik maken van al onze trainingsschema’s.

Je wordt daarbij ook lid van een besloten Facebook groep om je vooruitgang te delen, vragen te stellen en kennis te maken met andere deelnemers van het online programma Fit For Life.

Wanneer je mee doet aan het online programma dan krijg je ook toegang tot Your Plant-Based Academy.

Hier heb je toegang tot verschillende modules met lessen en opdrachten en heb je 24/7 contact met je coach voor al je vragen en feedback.

Tijdens het online programma kun je gebruik maken van onze mobiele app en het online platform. Daarna heb je blijvend toegang tot de besloten Facebook groep en nog 6 maanden lang toegang tot Your Plant-Based Academy met alle informatie, video’s en andere content.

Binnenkort gaan we weer starten met een nieuwe groep deelnemers. Wil je graag meedoen aan het volgende programma? Meld je dan HIER aan!

Een coachingsgesprek kun je helemaal zelf inplannen in onze agenda op een tijd die voor jou het beste uitkomt. Dit kan een telefonisch gesprek zijn of een online videogesprek via Skype of Whatsapp.

Dit zijn geweldige tools om mee te communiceren, maar ook grote valkuilen als het gaat om focus, productiviteit en stress.

Het managen van je inbox en reguleren van social media en andere apps is een belangrijke factor als het gaat om het managen van stress.

Door zoveel mogelijk gebruik te maken van het portaal en/of te communiceren binnen Your Plant-Based Academy kun je beter nadenken over de dingen waar je tegenaan loopt en hebben wij meer tijd om na te denken over de antwoorden die we je geven.

Dit zorgt ervoor dat jij altijd het allerbeste antwoord van ons krijgt waar je recht op hebt.

VOEDING EN LEEFSTIJL

Een plant-based lifestyle is een leefstijl waarbij dierlijke ingrediënten (zoveel mogelijk) worden vermeden. Daarbij eet je ook zeer weinig bewerkte producten, oliën, witte bloem en witte geraffineerde suikers.

Op een whole-food plant-based dieet eet je voornamelijk onbewerkte voeding in de meest natuurlijke staat zoals: groenten, fruit, bonen, peulvruchten en volle granen en in plaats van olie, eet je liever noten en zaden.

Een eetpatroon dat de nadruk legt op plantaardige voeding is ontzettend goed voor je en heeft een hele lijst aan gezonde voordelen.

Uiteraard spelen ook andere leefstijlfactoren, zoals slaap, beweging en het verminderen van stress spelen een hele belangrijke rol, maar mensen die grotendeels plantaardig eten zijn over het algemeen slanker en hebben minder risico op allerlei ziekten en aandoeningen.

Daarbij is een plantaardig voedingspatroon veel minder belastend voor het milieu en veel duurzamer vanwege de negatieve impact die de grootschalige vlees- en zuivelindustrie heeft op onze planeet.

Het overmatig eten van vlees en andere dierlijke producten wordt steeds vaker gekoppeld aan hartaandoeningen, diabetes type II en bepaalde vormen van kanker.

Het klopt wel dat deze producten eiwitten, ijzer en andere belangrijke vitamines bevatten, maar dierlijke producten bevatten ook veel cholesterol en verzadigde vetten en over het algemeen meer schadelijke en milieuvervuilende stoffen. Veel studies tonen aan dat wanneer je dierlijke eiwitten vervangt door plantaardige eiwitten je gezondheid drastisch toeneemt.

Wanneer je wilt overstappen naar een 100% plantaardig dieet, dan zijn er een aantal veelvoorkomende voedingsmiddelen die je weg laat. Dit zijn: eieren, vlees, vis, zuivelproducten en honing (verschilt per persoon).

Deze producten vervang je vervolgens door plantaardige alternatieven. Vlees en vis kun je vervangen door peulvruchten (linzen, bonen, kikkererwten) of soja (tofu, tempé) en zuivel door sojamelk, amandelmelk of een ander plantaardig alternatief.

Er zijn mensen die dit doen, maar het veranderen van gewoontes is niet eenvoudig en kan een hoop stress veroorzaken waardoor mensen vaak terugvallen in hun oude voedingspatroon.

Wij adviseren daarom altijd om leefstijlveranderingen geleidelijk te doen om terugval te voorkomen!

Begin eens met een plantaardig ontbijt en plantaardige lunch en laat ‘s avonds nog ruimte voor ei of vis of kies voor een plantaardige vleesvervanger. Of je kunt in eerste instantie besluiten om thuis helemaal plantaardig te eten en minder strikt te zijn wanneer je buiten de deur eet.

Wij zullen mensen nooit ergens toe verplichten. Doe vooral waar jij je het meest prettig bij voelt om de overstap voor jou gemakkelijker te maken.

Wij raden mensen aan om minimaal 250 gram rauwe en 250 gram gekookte groenten per dag te eten. Eet dagelijks veel groene groenten en zorg ook voor voldoende variatie van andere vezelrijke groenten. Kies bij voorkeur uit seizoen groenten of diepvriesgroenten.

[ Tip: Download hier de groente- en fruitkalender app ]

Dit verschilt ook per persoon. In de praktijk merken we wel dat mensen zich over het algemeen veel beter voelen als ze voldoende koolhydraten blijven eten. Actieve mensen houden een dieet met voldoende koolhydraten ook langer vol en hebben vaak minder honger tijdens het afvallen, waardoor de drang om te gaan snacken en overeten of bingen sterk afneemt.

Er zijn echter ook mensen die de hele dag door honger houden (en dus sneller overeten) en voortdurend schommelen in energie wanneer ze veel koolhydraatrijke producten eten. Voor deze mensen kan het goed zijn om meer eiwitten en vetten te eten en iets minder koolhydraten.

Het is dus ook aan jou om te kijken hoe jouw lichaam reageert en wat het beste werkt voor jouw lijf.

De beste bronnen van koolhydraten die je prima kunt eten en de meeste voedingsstoffen bevatten zijn: groenten, peulvruchten, fruit, aardappelen en volle granen.

Er zijn helaas nog steeds mensen die geloven dat je compleet suikervrij moet gaan eten of dat je dik wordt van brood, pasta en aardappelen en deze koolhydraten moet vermijden om af te vallen.

Het weglaten van bepaalde koolhydraten uit je dieet is echter niet verstandig en kan zelfs nadelig zijn voor je gezondheid!

Er zijn genoeg mensen die prima afvallen terwijl ze dagelijks een bord aardappelen of volkoren pasta eten. Het is wel belangrijk om te onthouden dat brood, pasta en andere granen veel meer calorieën bevatten dan bijvoorbeeld vezelrijke (blad-) groenten, peulvruchten en fruit.

Als je wilt afvallen, dan wil je hier dus wel rekening mee houden en kun je beter minder brood en pasta nemen en voornamelijk meer groenten eten.

Dit zijn voedingsmiddelen die gemaakt worden door de mens en niet oorspronkelijk voorkomen in de natuur. Ook worden er vaak conserveringsmiddelen en extra smaakversterkers en andere E-nummers aan toegevoegd.

De meeste bewerkte voeding noemen we ook wel onvolwaardige voeding. Onvolwaardige voedingsmiddelen (junkfood, frisdranken, vruchtensappen, ontbijtgranen, ontbijtkoek, suikerrijke tussendoortjes, etc.) bevatten doorgaans veel calorieën, veel geconcentreerde suikers en zoetstoffen, schadelijke (trans)vetten en doorgaans weinig tot geen vitaminen, mineralen, vezels, goede vetten en eiwitten.

Bewerkte voeding wordt door fabrikanten zelfs speciaal ontwikkeld om in te spelen op onze natuurlijke voorkeur voor zout, zoet en vet eten!

Hierdoor zijn we veel sneller geneigd om te overeten en verhogen we ons risico op overgewicht en kunnen we onze gezondheid in gevaar brengen. Deze producten kun je daarom het beste zoveel mogelijk vermijden.

Mensen worden tegenwoordig allemaal bang gemaakt voor suiker en er wordt regelmatig geroepen dat suiker zelfs verslavend is.

Wij gaan zeker niet roepen dat je de hele dag door suikerrijke producten kan gaan zitten eten, maar een beetje zoetigheid aan je maaltijd toevoegen is echt niet nadelig voor je lichaam en je gezondheid.

Een theelepeltje suiker bevat echter wel zo’n 16 calorieën en deze calorieën kunnen wel optellen. Zeker als je dagelijks veel suikerrijke producten eet, kan dit getal heel snel oplopen.

Het is beter voor je gezondheid om je inname van suiker en andere zoetstoffen te beperken.

Niet alleen vanwege de extra calorieën, maar ook omdat je lichaam gaat wennen aan een bepaalde mate van zoetheid. Ook kan het voor sommige mensen als het ware een “trigger” zijn en leiden tot overeten.

Het is goed om je hiervan bewust te worden en te kijken of dit bij jou het geval is, maar een beetje agave of maple syrup door je kom met havermout kan echt geen kwaad.

Zoetstoffen zijn vandaag de dag een discussiepunt: De één zegt dat het geen kwaad kan, terwijl een ander zegt dat het kan leiden tot neurologische aandoeningen of dat je er kanker van krijgt.

Het is goed om het gebruik van zoetstoffen in een perspectief te plaatsen en jezelf eens af te vragen wanneer iets goed of slecht voor je is.

Hoeveel je van iets binnenkrijgt bepaalt namelijk of iets schadelijk (of gezond) voor je is. Vitamines zijn bijvoorbeeld essentieel voor je gezondheid, maar als je te veel vitamine A binnenkrijgt, dan is het giftig en ontzettend schadelijk.

Water is belangrijk voor je lichaam, maar als je er in een keer 10 liter van weg drinkt, dan heb je ook echt een heel slechte dag! Dus nogmaals: “It’s the dose that makes the poison!”

Het gebruik van een beetje zoetstof kan dus heel waarschijnlijk geen kwaad. Zoetstoffen zijn zeer geconcentreerde stoffen, waar je slechts heel weinig van nodig hebt en dus weinig van binnenkrijgt. Dit is ook de reden dat producten die gemaakt zijn met zoetstof minder calorieën bevatten.

Dit betekent niet dat wij zoetstoffen aanraden (mede omdat zoetstoffen mogelijk een negatief effect hebben op je darmen en je darmflora), want de meeste producten die zoetstoffen bevatten vallen vaak onder “bewerkte voeding” dat in de meeste gevallen totaal niets bijdraagt aan je gezondheid!

Er is nogal wat misleidende/verwarrende informatie omtrent soja. Het meeste is echter omstreden en de ongezonde claims die je vaak hoort, komen over het algemeen voort uit slechte (en slecht geïnterpreteerde) studies die vaak ook nog eens gefundeerd zijn door de vleesindustrie.

De anti-nutriënten in soja zouden zorgen voor minder opname van mineralen. Sommigen anti-nutriënten (bijv. fytinezuur) fungeren echter als een antioxidant in het lichaam wat juist bijdraagt aan een goede gezondheid.

Ook is het goed om te weten dat veel van onze “gezonde voedingsmiddelen” (noten, zaden, spinazie, bonen, bieten, etc. ) anti-nutriënten bevatten. Deze anti-nutriënten worden onschadelijk bij verhitting of wanneer je deze producten eerst weekt voordat je ze gebruikt.

Maar wat is dan het probleem? Een van de problemen met soja is dat het verwerkt wordt tot olie en veel gebruikt wordt in bewerkte voeding. Wanneer je dit dus veel eet, kan dit leiden tot problemen.

Uiteraard zijn er altijd mensen die problemen hebben met bepaalde voedingsmiddelen. Wanneer je gevoelig bent voor soja-eiwit of een soja-allergie hebt, dan kan dit voor problemen zorgen en kun je soja beter vermijden.

Heb je hier echter geen last van, dan hoef je je niet druk te maken en kun je soja prima eten. Soja is een uitstekende en volwaardige bron van eiwitten, calcium en gezonde omega-3 vetten. Je kunt het eten van bewerkte sojaproducten zoals vleesvervangers beter beperken, maar op zijn tijd kan dit best.

De beste bronnen van soja zijn (traditionele) gefermenteerde sojaproducten als: tempé, natto en miso en iets bewerkte(re) producten als: sojayoghurt, sojakwark en tofu.

Dit wordt gelukkig wel steeds eenvoudiger, maar het kan af en toe nog steeds een uitdaging zijn om gezond en plantaardig te eten als je uit eten gaat.

Bekijk voordat je naar het restaurant gaat alvast online op het menu om te kijken of ze goede opties hebben. Veel restaurants hebben tegenwoordig ook bijgerechten zoals rijst, groenten of gemengde salade waaruit je een maaltijd kunt samenstellen.

Zoek vooral ook naar etnische restaurants (Aziatisch, Indiaas, Thais). Deze keukens hebben voldoende plantaardige opties.

[ Download hier onze Restaurant Gids voor meer tips! ]

online coaching

WAT ZIJN DE VOORDELEN?

JE BESPAART TIJD

Bij online coaching bepaal je zelf waar en wanneer je wilt bewegen en kun je altijd trainen wanneer dat voor jou het beste uitkomt.

Of je nu in de ochtend wilt trainen of meteen na het werk. Je kunt contact opnemen wanneer jij wilt en kan altijd en overal aan de slag!

JE HEBT MEER CONTACT

We hebben een betere mogelijkheid om goed na te denken over de antwoorden die we je geven en kunnen ook andere specialisten en professionals raadplegen.

Dit zorgt ervoor dat jij het allerbeste antwoord krijgt waar je voor betaalt en waar je recht op hebt.

Ook leren we je via onze video gesprekken beter kennen en heb je direct contact met je coach om vragen te stellen wanneer je ergens op vastloopt.

JE BESPAART GELD

Niet iedereen heeft de financiële ruimte om meerdere keren per week met een coach of een trainer te werken.

Met online coaching betaal je minder per maand dan iemand die één keer per week een personal trainer of coach heeft en heb je 24/7 een coach tot je beschikking om je te helpen.

JE BEHAALT RESULTAAT

Met onze coaching heb je een stok achter de deur en kun je je leefstijl optimaliseren, zonder dat je je bezig hoeft te houden met onbelangrijke details.

Wij doen het denkwerk voor je zodat je sneller nieuwe dingen kan leren waar je op de lange termijn echt iets aan hebt.

Onze online coaching is daarom het overwegen waard als je waarde hecht aan jouw persoonlijke succes!

HEB JE EEN VRAAG?

Of wil je graag nog meer informatie?

Vul dan het formulier in met je gegevens en (indien je gebeld wilt worden) het tijdstip waarop we je het beste kunnen bellen.

Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.