Waarom afvallen niet je doel is | Your Plant-Based Coach

“Ik moet afvallen” is een zin die velen tegenwoordig (en soms jarenlang!) dagelijks bezig houdt.

Het is in mijn optiek één van de pandemieën van deze eeuw, die ervoor zorgt dat mensen alleen nog maar bezig zijn met hun gewicht en chronisch “op dieet zijn” en totaal niet bezig zijn om meer uit hun leven te halen.

Als je continue stress hebt om je uiterlijk of over wat je wel of niet “mag” eten van jezelf en alles moet wijken voor een sixpack of het bereiken van jouw “ideale lichaam”, dan ben je eigenlijk niet meer aan het leven, maar aan het overleven.

Nu ga ik je heus niet vertellen dat ik het niet fijn vind om er naakt goed uit te zien.

En ook kan ik me echt wel voorstellen dat jij je waarschijnlijk ook veel prettiger voelt, als je niet hoeft rond te lopen in een broek die niet meer past.

De vraag die ik wil stellen is waar momenteel jouw prioriteiten liggen en wat jij echt belangrijk vindt.

Because let’s be real, uiteindelijk komen we er toch allemaal uit te zien als een ouwe jute zak!  #truth

Wat vind jij écht belangrijk?

Wij coachen mensen grotendeels op het gebied van voeding, slaap en beweging.

De laatste jaren houden wij ons echter veel meer bezig met vitaliteit en stellen we vragen als “Wat wil je graag nog doen in je leven?”, “Wat vind jij écht belangrijk?” en “Waar haal jij voldoening uit?”

Veel mensen hebben namelijk moeite met deze vragen en zijn vaak bezig met overleven in plaats van ruimte te creëren voor wat ze uit het leven willen halen.

Ik stelde kort geleden aan een cliënt, die heel graag een paar kilo wilde afvallen, de volgende vraag:

Wat zou jij liever willen?

Optie 1: Vijf kilo lichter zijn.
Optie 2: Beter slapen, geen rugpijn, minder buikklachten, minder stress en meer rust in je hoofd.

Ze ging voor optie 2.

Een dergelijke vraag heb ik voor mezelf ook beantwoord, toen ik twee jaar geleden met een sixpack en een langdurige rugblessure ruim twee derde van de dag plat lag.

Ik kon me een half jaar lang zelden pijnvrij bewegen en had nergens meer energie voor vanwege de stress.

Dan ga je echt andere prioriteiten stellen….

Waarom afvallen niet je doel is

Wat ik vooral heb gemerkt (en ik denk dat het hierdoor vaak mis gaat), is dat veel mensen die willen afvallen de illusie hebben dat hun leven totaal anders zou zijn zodra ze “op gewicht zijn”.

Dit wil niet zeggen dat het geen positieve verandering kan zijn in je leven, maar het is belangrijk om te realiseren dat het gevoel waar je waarschijnlijk naar op zoek bent niet komt door het afvallen.

Als ik 5 kilo kwijt ben, dan zit ik lekkerder in mijn vel.

Dit klinkt vast heel mooi in je hoofd, maar “lekker in je vel zitten” is niet het resultaat van kijken naar een getal op de weegschaal maar komt voort uit je dagelijkse keuzes en de dingen die je doet

Stel je voor dat je morgenochtend wakker wordt met je ideale gewicht, maar dat er verder helemaal niets zou zijn veranderd in je leven.

Word je daar dan blij van?

Als je hieraan twijfelt, dan is het een goed idee om hier eens diep(er) over na te denken en jezelf eens af te vragen of je wel met de juiste doelen bezig bent.

Misschien kom je er wel achter dat het momenteel helemaal niet je doel is om af te vallen en dat je eigenlijk veel belangrijkere prioriteiten in je leven hebt en eerst je focus moet leggen op andere zaken die bijdragen aan je vitaliteit.

De kans is groot dat je daarmee al hele mooie resultaten ziet!

Hulp nodig?