Wat is de basis van een gezond dieet? | Your Plant-Based Coach

Wanneer je op gewicht wilt blijven en gezond wilt blijven leven, dan is het belangrijk om gevarieerd en voedzaam te eten en jezelf op de juiste manier te voeden.

Dit noemen we ook wel functioneel voeden en dit wordt niet alleen bepaald door wat je dagelijks eet.

We hebben inmiddels wel een goed idee van wat gezonde voeding is en wat niet, maar een gezond voedingspatroon is veel meer dan een lijst met ‘goede’ en ‘slechte’ producten.

Jezelf goed voeden heeft veel meer te maken met je gedrag en is ook afhankelijk van wanneer je eet en hoe je met voeding omgaat.

Of je nu koolhydraat-arm, paleo, vegetarisch of 100% plantaardig eet; dit zijn 5 essentiële richtlijnen die aan de basis zouden moeten staan van ieder ‘gezond dieet’.

Eet om je lichaam te voeden

Dit zou de belangrijkste reden moeten zijn waarom je eet:

Eet om je lichaam te voeden.

We hebben namelijk voeding nodig om te kunnen overleven.

Iedere cel in je lichaam wordt opgebouwd uit de dingen die je dagelijks eet en drinkt en het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je cellen de juiste voedingsstoffen binnen krijgen.

De juiste voeding (eiwitten, vetten, vitamines, mineralen, etc.) zorgt ervoor dat je lichaam zichzelf kan herstellen en vernieuwen en dat jij optimaal kan presteren en zolang mogelijk kunt blijven leven.

Als je gezond en op gewicht wilt blijven wilt blijven, dan is het belangrijk om jezelf functioneel te voeden en voeding te gebruiken waar het voor bedoeld is:

  1.  Eet om je cellen te voeden (celvoeding)
  2.  Eet om je maag te vullen (maagvoeding)
  3.  Eet om de smaak (mondvoeding)

Maar veel mensen draaien dit om en maken van eten een afleiding of een vorm van entertainment.

Ze eten bijvoorbeeld omdat ze ‘stress hebben’ of ‘zich vervelen’. Of ze (over)eten omdat het ‘lekker’ of ‘gezellig’ is en verhogen daarmee hun risico op overgewicht.

Wees daarom kritisch over wat je in je mond stopt en vraag jezelf altijd af of het bijdraagt aan je lichaam en je gezondheid.

Eet wanneer je echt honger hebt

Vandaag de dag is overal eten verkrijgbaar en worden we continue geconfronteerd met verleidingen en getriggerd om te eten.

Luister daarom altijd naar je lichaam, niet naar je mond.

Vraag jezelf af of je écht honger hebt of dat gewoon eet omdat het je aangeboden wordt of opzoek bent naar afleiding.

Dit zorgt ervoor dat je een bewuste(re) keuze kunt maken en niet gaat eten uit gewoonte.

Veel mensen hebben zichzelf ook aangeleerd om de hele dag door te eten.

Het eten van te kleine maaltijden en te veel tussendoortjes kan echter je eetlust verhogen en snackgedrag in de hand werken.

Wanneer je regelmatig tussendoortjes eet, dan is de kans dat je meer calorieën binnen krijgt vele malen groter, dan wanneer je minder vaak eet.

De meeste mensen raden we daarom aan om niet meer dan 3 maaltijden per dag te eten, met (eventueel) een extra snack of wat fruit voordat je gaat sporten.

Dit werkt in de praktijk over het algemeen het beste.

Heb je tussen je maaltijden door toch de behoefte om iets te nemen? Dan is de kans heel groot dat dit geen echte honger is of dat je niet genoeg hebt gegeten bij je vorige maaltijd.

Eet bewust (mindful)

Wanneer je met andere dingen bezig bent terwijl je eet, ben je minder bewust van je voeding en zal je er ook meer van eten.

Het is daarom belangrijk om aandachtig te eten en te zorgen voor zo min mogelijk afleidingen (TV, telefoon, etc.) om te voorkomen dat je teveel eet.

Je hoeft niet elke hap te tellen en eindeloos te gaan zitten kauwen op een blaadje sla, maar focus je op je voeding en neem de tijd om te eten en je maaltijd te proeven.

Dit zorgt ervoor dat je sneller en beter verzadigd bent na het eten van een maaltijd en bevordert je spijsvertering.

Heb je eens behoefte aan iets lekkers?

Schuif het dan niet zomaar naar binnen, maar probeer er dan echt bewust van te genieten!

Eet tot je verzadigd bent (of houdt je aan portiecontrole)

Het is belangrijk om te eten totdat je verzadigd bent. Veel mensen hebben echter de neiging om door te eten terwijl ze eigenlijk al vol zitten.

Dit komt meestal omdat ze hun maaltijden te lekker maken en/of omdat ze producten eten die niet de juiste voedingsstoffen (vitamines, mineralen, vezels) bevatten.

Veel van onze hedendaagse voedingsmiddelen zorgen ervoor dat we er gemakkelijk te veel van eten.

Ook te veel variatie (bijv. een buffet) en nieuwe smaken introduceren (bijv. een toetje nemen) tijdens het eten zorgt er voor dat je minder snel verzadigd raakt of door blijft eten.

Bepaal voordat je gaat eten (met een cijfer van 1 tot 10) hoeveel honger je hebt, en stop met eten wanneer je verzadigd bent (ergens tussen de 7 en 9).

Wanneer je dit lastig vindt om te bepalen of altijd de behoefte hebt om pannen of borden leeg te eten (het ‘alles-moet-op-principe’), hanteer dan vaste porties (portiecontrole) bij het samenstellen van je maaltijden.

Eet nooit iets waar je niet tegen kunt

De basis van een gezond voedingspatroon bestaat uit zo veel mogelijk volwaardige en voedzame producten. Dit betekent echter niet dat al deze ‘gezonde producten’ bij iedereen passen in een gezond voedingspatroon.

Een gezond voedingspatroon is voor iedereen persoonlijk. Het is daarom belangrijk om goed te leren luisteren naar je eigen lichaam.

Wanneer je bijvoorbeeld allergisch bent voor noten of een lactose-intolerantie hebt, dan is het zeker niet verstandig om deze producten te eten.

De klachten die je krijgt bij een allergie of een intolerantie verschillen heel erg per persoon. Ze variëren van mild tot zeer ernstige klachten en het kan in het ergste geval (bij een zeer ernstige allergie) zelfs dodelijk zijn.

Veel voorkomende klachten zijn onder andere: jeuk, huiduitslag, benauwdheid, misselijkheid, buikpijn, diarree, obstipatie, winderigheid en darmklachten.

De meest voorkomende allergenen zijn:

Dierlijk: eieren, vis, schaaldieren, (koe)melk en lactose (in zuivel).
Plantaardig: mosterd, selderij, soja, sesam, pinda’s, noten, tarwe en gluten.

In principe zou je van elk voedingsmiddel een allergische reactie kunnen krijgen.

Ook zijn het vaak andere leefstijlfactoren (zoals negatieve stress) die een grote invloed hebben op je stofwisseling en je spijsvertering.

Heb jij last van klachten na het eten van deze producten?

Dan is het beter om deze producten te beperken of te vermijden en op zoek te gaan naar een voedzaam alternatief.

Functioneel voeden in de praktijk

Neem altijd de tijd om te eten en stel jezelf altijd de volgende vragen:

  1. Wil ik dit eten / voedt dit mijn lichaam?
  2. Heb ik écht honger/ hoe groot is mijn hongergevoel?
  3. Eet ik mindful / bewust zonder afleidingen?
  4. Ben ik verzadigd / voldaan?

Zo kun je meer controle krijgen over je voeding en blijf je gemakkelijker op gewicht.

Hulp nodig?