Wat is het 'geheim' van een succesvol dieet? | Your Plant-Based Coach

Wat is het ‘geheim’ van een succesvol dieet?

Het komt regelmatig voor dat onze cliënten de voedingsrichtlijnen die wij geven ‘saai’ vinden of vinden dat ze weinig kunnen variëren.

Dit komt waarschijnlijk, omdat we in een tijd leven waarin we plat gegooid worden met geweldige ‘food pics’ op social media en mensen die al jarenlang ‘op dieet zijn’ gewend zijn om prachtige receptenboekjes door te werken om hun ideale gewicht te bereiken.

Maar inmiddels is bekend, dat het volgen van dieetboeken en uitgebreide voedingsschema’s op langere termijn bijna nooit werkt en zelden zorgt voor blijvende resultaten.

In dit artikel delen we daarom het ‘geheim’ van een succesvol ‘dieet’.

Een succesvol ‘dieet’

Okay. Ready?

Hier komt ie…

Het ‘geheim’ van succesvolle dieeters is dat ze goed zijn in het omarmen van een simpel en eenvoudig dieet.

That’s it!

Hun leven draait niet om eten en niet elke maaltijd is een feestmaaltijd die Instagram waardig moet zijn.

Daarbij geldt, dat hoe meer opties je hebt en hoe vaker je beslissingen moet maken over wat je wel of niet gaat eten, een aanslag is op je wilskracht.

En dit vergroot de kans dat je vroeg of laat terugvalt in oude gewoontes of gewoon geen ‘nee’ meer kunt zeggen tegen dingen die je liever niet (meer) wilt eten.

Dit heeft te maken met een aantal factoren:

-> Het is -mentaal- ontzettend vermoeiend om elke dag uit te zoeken wat en wanneer je het beste kunt eten, om ervoor te zorgen dat het past binnen je totale inname voor die dag.

-> Als je met honger thuis komt van je werk, maar er is geen eten in huis of je moet nog van alles klaar maken, dan is de kans dat je iets gaat bestellen (wat een berg aan calorieën bevat) alleen maar toe.

-> Studies laten zien dat wanneer we te veel variatie hebben in onze voeding en de beschikbaarheid van voeding toeneemt, mensen meer calorieën eten en een hoger risico hebben op overgewicht.

-> De verwachting van voeding verhoogt de verzadiging. Met andere woorden; hoe meer je van hetzelfde product eet, hoe hoger de verzadiging van deze voedingsmiddelen.

Plan voor succes

Eenvoud en planning zijn de sleutel tot succes. Het is de reden dat Steve Jobs altijd in dezelfde coltrui rondliep en Obama in hetzelfde maatpak.

Ze hebben belangrijkere beslissingen te maken, dan na te denken over wat ze aantrekken of wat ze gaan eten.

De oplossing

Een van de beste oplossingen om je wilskracht te besparen en een ‘dieet’ vol te houden, is het bedenken van go-to-maaltijden.

Dit zijn een eenvoudige voedzame maaltijden die je snel en eenvoudig kunt maken en bijna dagelijks eet.

Elke dag hetzelfde eten klinkt voor heel veel mensen saai. Kijken we echter naar hun dagelijkse voedselinname, dan komen we er al snel achter dat de meeste mensen vrijwel dagelijks hetzelfde eten.

Ze eten zelfs helemaal niet gevarieerd, omdat ze bijvoorbeeld de hele dag door brood, crackers en andere tarweproducten te eten.

Met een aantal go-to-meals kun je gevarieerde maaltijden bedenken en een hoop tijd en stress besparen over wat en hoeveel je moet eten.

Wij eten elke dag nagenoeg dezelfde ‘go-to-maaltijden’ (die we lekker vinden), waarbij we slechts een aantal kleine aanpassingen maken en daardoor niet hoeven na te denken over wat we gaan eten of in huis halen.

Dit bespaart ontzettend veel tijd en energie!

Go-to-maaltijden

Bedenk voor elk ontbijt- en lunchmaaltijd van de dag een paar gezonde opties en varieer deze. Ben je een maaltijd even zat? Maak dan een kleine aanpassing of vervang deze door een andere variant.

Een aantal voorbeelden:

Ontbijt

  • Boekweit-pap met eiwitten, fruit en zaden
  • Ontbijt-smoothie met bevroren fruit, havermout en notenpasta

Lunch

  • Pasta salade met kikkererwten en avocado
  • Volkoren wrap met gegrilde tempé en tahini-dressing

Diner

  • Bonenschotel met tofugehakt en tomatensaus
  • Vega(n) nasi met plantaardige kipstukjes en zelfgemaakte pindasaus

Snack

  • Eiwitshake met een appel en handje noten
  • Sojayoghurt bessen en pompoenpitten

Het diner en de weekenden kun je eventueel open laten voor meer variatie.

Extra tips

Plan je boodschappen vooraf.

Hoe vaak is voorgekomen dat je thuis komt met allerlei shit die je eigenlijk nooit had willen kopen? Juist. Maak daarom van te voren een lijstje met wat je gaat halen.

Op deze manier haal je alleen de dingen in huis die je nodig hebt en kom je niet in de verleiding om dingen te kopen die je niet nodig hebt. Plan je porties. Het is verstandig om vaste porties te hanteren bij het samenstellen van je maaltijden. Met name mensen die al jaren ‘op dieet zijn’ en mensen met overgewicht, zijn over het algemeen ontzettend slecht in het inschatten van ‘normale’ porties. Of ze hebben vaak de drang om door te blijven eten, omdat ‘het zo lekker is’. Uiteraard zijn portiegroottes voor iedereen verschillend, maar dit geeft je in ieder geval een goede basis om mee te werken. Waar het omgaat is dat je een richtlijn hebt om je porties (en daarmee de calorieën) van je maaltijd onder controle te houden.

Zeker wanneer je nog moeite hebt om naar je hongergevoel te luisteren en jezelf wilt aanleren om niet door te eten of  nog een keer op te scheppen ‘omdat de pan leeg moet’.

Plan wanneer je gaat sporten.

Meer plannen en minder keuzes, vergroten nogmaals je kans op succes. Maak daarom een planning.

Wanneer je met jezelf afspraken maakt en deze in je agenda zet, dan is de kans vele malen groter dat je deze afspraken daadwerkelijk nakomt.

Succes!

Hulp nodig?