• Call: +31 6 30 88 24 23

Welke gewoonten verpesten jouw slaap?

Slecht slapen is een onderwerp dat steeds meer mensen bezig houdt.

Niet gek, want 1 op de 4 mensen in Nederland slaapt slecht en je kunt vandaag de dag niet meer op je werk aankomen, zonder dat er iemand aangeeft dat hij of zij slecht geslapen heeft.

Wist je dat zelfs 1 op de 5 mensen aangeeft dat ze af en toe in slaap vallen tijdens het werk?

Slaapproblemen hebben bijna altijd een onderliggende oorzaak. Dit overkwam mij ook. Ik sliep enorm slecht en was wanhopig op zoek naar de gouden tip.

Je leest wel tips zoals; blauw licht in de avond vermijden, lichten dimmen en geen koffie meer drinken na de middag, die zeker invloed hebben op de kwaliteit van je slaap.

Maar na jaren van slaap-struggle ben ik er inmiddels achter gekomen, dat het mijn mindset was waar ik last van had (en volgens mijn vriendin zo nu en dan nog steeds 😉 ) en dat een aantal gedachtenpatronen de grootste oorzaak waren van mijn slaapprobleem.

Klagen

Toen ik beroepsmilitair was werd ik omringd met klagen.

Dit deden we als we ons verveelden of iets niet ging zoals wij wilde dat het ging.  En het ergste is, dat wanneer iemand in je omgeving aan het klagen is, je bijna automatisch mee gaat doen.

Ik heb er daarom een handje van gekregen om te gaan klagen; het is een gewoonte geworden.

Denk eens aan jouw whatsapp,  posts op social media, het nieuws of je collega’s, en je komt er al snel achter dat bijna iedereen wel eens of vaker kritiek heeft.

Een puntje van kritiek lijkt misschien onschuldig, maar gedurende de dag stapelt het zich op en creëer je een heleboel negativiteit of zelfs angst.

Is dit dan een goed excuus om het te blijven doen? Nee, absoluut niet!

Klagen heeft veel met je programmering te maken. Het zijn negatieve gevoelens die leiden tot negatieve gedachtes en deze leiden weer tot een negatieve gemoedstoestand, die ten koste gaat van jouw nachtrust.

De oplossing: Vraag in je omgeving of je veel klaagt.

Hiervoor moet je jezelf wel kwetsbaar opstellen, maar ik weet dit nu van mijzelf en ik heb gevraagd of mijn vriendin mij vanaf nu wil aanspreken op dit gedrag.

In het begin voelt dit heel erg alsof je aangevallen word, maar door deze feedback te krijgen wordt je bewust van je klaaggedrag en kun je ermee stoppen en ga je uiteindelijk een leuker mens worden.

Oh, en misschien nog veel belangrijker; je gaat er ook beter van slapen.

Kijk ook eens of je ook kan ‘media-vasten’. Stop met online kranten lezen en nieuws kijken en ont-volg mensen op social media waar je altijd over klaagt. Dit heeft zo’n invloed op klagen.

Media-vasten heeft een positieve uitwerking op je gedachten waardoor je waarschijnlijk ook beter slaapt.

Rechtvaardigen

Mensen die niet goed slapen, zijn meestal heel goed in het rechtvaardigen of rationaliseren van allerlei zaken die bijdragen aan een slechte slaap.

Ze hebben zichzelf wijs gemaakt dat koffie drinken geen invloed heeft op hun slaap (“Als ik koffie in de avond drink slaap ik nog steeds goed hoor!”) of alcohol geen effect heeft op de kwaliteit van hun nachtrust (“Nou als ik in de avond twee wijntjes pak, dan val ik heerlijk in slaap.”).

Deze mensen hebben een systeem ontwikkeld waarbij ze hun ongezonde slaapgedrag voor zichzelf goed te praten.

Als je in de eerste alinea terugleest over mijn klaaggedrag, dan zie je dat ik dit tegelijkertijd rechtvaardig voor mijzelf (opgegroeid met klagen toen ik militair was).

Dit is precies wat ik bedoel met het goed praten van je slechte gedrag.

Wanneer je voortdurend je eigen gedrag aan het rechtvaardigen bent, dan sta je, net als bij het klagen, niet meer in je kracht. Dus stop met het rechtvaardigen en het verzinnen van excuses voor je (ongezonde) gewoonten.

Je gaat hier een daadkrachtiger persoon van worden. Ook als je fouten toegeeft en je tekortkomingen durft uit te spreken.

Verwijten

Dit laatste is iets waar wij als mensen enorm in getraind zijn. Verwijten maken een anderen veroordelen.

Je herkent het vast wel. Iemand die continue anderen de schuld geeft van zijn of haar probleem: “Mijn partner snurkt en daarom kan ik niet slapen.” De hond van de buurvrouw begint te blaffen, zodra ik wil gaan slapen.” etc. etc.

Verwijten maken en rechtvaardigen betekent niet naar jezelf durven kijken en daarmee geen verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven.

Hieronder volgt daarom een leuke opdracht om bewuster te worden van je eigen gedrag en je  verwijten en excuses.

Pak een pen en papier en teken 2 cirkels:

 

Alles in de binnenste cirkel, daar heb jij wel invloed op:
Hoe laat ga ik slapen? Wat ga ik eten? Welke film ga ik kijken? Wanneer ga ik douchen? etc.

Alles in de buitenste cirkel, daar heb jij weinig of totaal geen invloed op:
Gaan de aandelen zakken? Komt de trein op tijd? Gaat het regenen? Kom ik in de file? etc.

Het is nu aan jou om in de binnenste cirkel alles op te schrijven waar jij WEL invloed op hebt met betrekking tot je slaap (maar je kunt dit uiteraard ook toepassen op andere onderwerpen).

Denk hierbij aan: geen energie drankjes en cafeïne meer na 15.00 uur, op tijd stoppen met internetten, geen telefoon mee naar bed, etc.

Je zult merken dat het gewoonten zijn geworden die je slaap ontregelen, maar die er eigenlijk niet toe doen.

Dit geeft je meer ruimte voor dingen die belangrijk(er) zijn en het zal je slaap ten goede komen.

Veel succes met deze opdrachten.

Uiteraard zal je slaapprobleem niet binnen enkele dagen opgelost zijn en ook je zal ongetwijfeld wel eens terugvallen. Maar pak dit artikel erbij en weet waarvoor je het doet.

Ervoor kiezen om dingen anders te gaan doen en oude gewoonten los te laten kost wel tijd en energie, maar het heeft mij in ieder geval enorm geholpen.

Slaap lekker!

Hulp nodig met het aanpakken van je slaap (probleem)?

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*