Wil je afvallen of lichter leven? | Your Plant-Based Coach

Aangezien meer dan de helft van onze bevolking tegenwoordig overgewicht heeft, ben je zeker niet de enige als je graag wat lichter of slanker zou willen zijn.

En als je op het internet gaat zoeken dan lijkt dit heel eenvoudig, maar de meeste mensen slagen er helaas niet in om af te slanken en vervolgens op gewicht te blijven.

Het dieetprobleem

Er zijn honderden diëten en afslankprogramma’s die het probleem niet oplossen, maar eerder bijdragen aan grotere problemen, zoals een negatief zelfbeeld, een ongezonde relatie met voeding en het welbekende jojo-effect.

Sommige mensen houden het wel een aantal maanden vol, maar de meesten vallen daarna toch weer terug of worden zelfs zwaarder als gevolg.

Dit is de reden dat wij geen korte coachingstrajecten meer doen en geen 6 weken programma’s verkopen waarbij we snelle resultaten beloven.

Het verbaast ons eerlijk gezegd nog steeds, dat veel mensen niet realiseren dat je meer dan een paar maanden nodig hebt om je leefstijl te veranderen.

Ze begrijpen wel dat er een leerproces of studie aan voorafgaat als je een rijbewijs of diploma wilt halen, maar om één of andere reden snappen mensen niet dat dit ook geldt voor het veranderen van je gedrag.

Verandering heeft tijd nodig en ons lichaam (en onze omgeving!) verzet zich van alle kanten tegen gewichtsverlies.

Als je er jaren over gedaan hebt om jezelf allerlei dikmakende gewoonten aan te leren, dan ga je dit niet even in een paar maandjes ‘fixen’.

Dit is natuurlijk waardeloze marketing, maar wel de meest eerlijke en realistische boodschap.

Afvallen of overleven?

Succesvol afslanken is veel complexer dan wat mensen willen geloven,

Als jij iemand kent waarbij het wel gelukt is om vallen en daarna op gewicht te blijven, dan is hij of zij een uitzondering, niet de norm.

Dit komt met name omdat we met z’n allen veel te weinig bewegen en daarbij in een dikmakende omgeving leven waarin we de godganse dag getriggerd worden om te eten.

Maar ook onze genen, slaapgebrek en allerlei andere stressfactoren hebben hier invloed op en er is daarom veel meer voor nodig dan een beetje meer bewegen en ‘gewoon wat minder eten’

Daarbij wordt overgewicht in onze maatschappij gestigmatiseerd en via allerlei media kanalen worden we dagelijks geconfronteerd met marketingboodschappen die ons ‘vertellen’ hoe we eruit moeten zien.

Een grote groep mensen is hierdoor bijna hun hele leven op zoek naar (snelle) manieren om hun overtollige kilo’s kwijt te raken en bezig om hun ‘ideale gewicht’ te behalen.

We zullen niet verkondigen dat we overgewicht ‘normaal’ moeten vinden, maar het is wel een feit dat de wereld ons het idee geeft dat er iets aan je mankeert als je ‘wat voller’ bent.

En dit is een grote negatieve stressbron die nog veel ongezonder is en ten koste gaat van je vitaliteit en jouw kwaliteit van leven.

De wil en (sociale) druk om af te vallen wordt dan een lichamelijke en mentale staat van overleven.

Ben jij je hele leven al bezig met afvallen of al jaren (tevergeefs) bezig met het behalen van jouw ‘droomlichaam’?

Dan is het misschien verstandig om het eens heel anders aan te pakken en ervoor te zorgen dat je weer vitaal wordt en verder kunt met leven!

Hulp nodig?